Tijdige+regen+beperkt+schade+groot+deel+maisland
Nieuws
© René Eijsink

Tijdige regen beperkt schade groot deel maisland

De regenbuien van de laatste weken hebben de mais van veel deelnemers aan het Maismeetnet goed gedaan. Dit water was vooral nodig omdat de mais nu bezig is met de kolfzetting.

De buien van de afgelopen weken waren soms zeer plaatselijk. Volgens melkveehouder Bert Wissels uit het Gelderse Hengelo is het vooral ten oosten van die plaats slecht. Roelof de Jong uit Sibrandabuorren klaagt dat de meeste regen langs zijn mais is gegaan. Toch is hij niet ontevreden.
De Jong merkte dat er enkele kilometers verderop veel regen viel. Toch schrok hij van de lengte van de mais. 'Het duizelde me, zo lang is de donkergroene mais. De kolf begint er nu in te komen. Die is redelijk goedgevuld. De pluim zit er nu vier weken in. Ik geloof dat het oogstmoment negentig dagen later is.' Dit jaar teelt de Friese boer de mais zonder folie. 'Afgelopen zomer groeide de mais ook prima zonder.'

Lengte varieert

Ook Gerrit de Jong uit Meerkerk is enthousiast over de mais. 'De kolven lijken goedgevuld. Het lijkt een mooi gewas te worden. De lengte varieert nog wel wat. Toch is de mais aardig bijgetrokken.'

Datzelfde geldt voor de mais van Marco Heijblok uit Hippolytushoef. 'De mais stond nogal wisselend na een periode van wateroverlast en een periode van droogte. Je zag aan de lichte kleur van de mais dat het niet super was. Daarop is een bladbemesting met sporenelementen uitgevoerd. Met succes, want ik ben tevreden en er zit een goede kolf in.'

Het duizelde me, zo lang is de donkergroene mais

Roelof de Jong, melkveehouder in Sibrandabuorren

Topjaar

Voor Guido Frijns uit Reijmerstok lijkt de mais met een donkergroen gewas en goede kolven dit jaar een topper. 'Het gewas heeft de hele zomer geen last gehad van de droogte. Vlak voor de kolfzetting, toen de pluim erin kwam, regende het flink. In één weekend viel er 60 millimeter regen. Vooralsnog lijkt dit een topjaar te worden, maar de mais is nog niet binnen.'

Frijns is daarnaast enthousiast omdat het perceel helemaal onkruidvrij is. 'Voor biologische bedrijven als het onze is dit een pre. We hadden dit jaar veel geluk. De omstandigheden waren dit voorjaar gunstig. Het regende af en toe, waardoor onkruiden kiemden. Vervolgens kon ik die eggen. Alleen bij stortbuien kan ik het land niet op. Dan wordt het een stuk lastiger', zegt hij.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  17° / 8°
  15 %
 • Zaterdag
  15° / 11°
  70 %
 • Zondag
  15° / 12°
  50 %
Meer weer