Knabbelpaal+en+hooiruif+beste+hokverrijking
© WUR

Knabbelpaal en hooiruif beste hokverrijking

De knabbelpaal en hooiruif als hokverrijking winnen de prijsvraag van Wageningen UR. Die schreef de prijsvraag uit om varkenhouders te stimuleren en inspireren om betere hokverrijking te realiseren.

Dick van der Vegt uit Dalfsen zond de winnende hokverrijking in. Hij is gangbaar varkenshouder en produceert voor het tussensegment met één ster van de Dierenbescherming. Hij timmert al jaren aan de weg op het terrein van duurzaamheid, inclusief diergezondheid, dierenwelzijn en hokverrijking.

De knabbelpaal is een eenvoudige weipaal die aan een ketting hangt of los in beugels staat. De hooimand is een aardappelmand die als hooiruif dienst doet bij de gespeende biggen om hen door de risicovolle periode voor bijterij heen te loodsen. Van der Vegt slaagt er in couperen tot een minimum te beperken.

Stappen voorwaarts

'De verzameling inzendingen en voorbeelden biedt volop mogelijkheden om ondanks de economische crisis toch belangrijke stappen voorwaarts te zetten, zowel in de gangbare als de biologische varkenshouderij', zegt Marc Bracke van Wageningen UR.

Op de tweede plaats staat het sortisysteem voor biologische varkens. Volgens maatschap Wennekers uit Schagen kunnen varkens via computergestuurde deurtjes hun natuurlijke gedrag uitvoeren in verschillende functiegebieden, zoals wroeten, ruwvoer eten en zoelen (een modderbad nemen).

Op de derde plaats komt Sproot van mevrouw Voorneman. Dat is een soort lego voor varkens die de inzendster, een voormalig studente van de TU Delft, heeft ontworpen, geïnspireerd door varkens die tussen boomwortels naar eten zoeken. Meer over de prijsvraag over hokverrijking op de hokverrijking.nl/prijsvraag/ site.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  14° / 1°
  10 %
 • Donderdag
  6° / 3°
  30 %
 • Vrijdag
  7° / -3°
  10 %
Meer weer