%27Geen+staartbijter%2C+daar+doe+je+het+voor%27
© WUR

'Geen staartbijter, daar doe je het voor'

Varkenshouders Dick en Cheriette van der Vegt uit Dalfsen hebben deze week een prijsvraag van Wageningen UR gewonnen over hokverrijking. Zij hebben een knabbelpaal en een hooiruif in de stal aangebracht.

'We wilden het varken iets teruggeven om te slopen op de momenten dat het daar behoefte aan heeft', verklaart Dick van der Vegt. 'Er is nog geen enkele staartbijter. Daar doe je het voor.' Van der Vegt houdt zijn vleesvarkens in groepen van 85 dieren.

Versies

Aan de paal zoals die nu in de hokken bij de vleesvarkens hangt, gingen verschillende versies vooraf. Van der Vegt begint met materiaal dat voorhanden is en sleutelt van daaruit verder.

Dat geldt ook voor de hooimand. Het gaat om een fijnmazige aardappelmand die tussen de zevende en elfde week bij de gespeende biggen hangt. 'De biggen hebben lang werk om er een paar sprietjes uit te trekken. We passen dit al 4 jaar met succes toe.'

Meer informatie over de prijsvraag en andere winnaars is te vinden op de website over www.hokverrijking.nl hokverrijking.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  9° / 2°
  0 %
 • Dinsdag
  12° / -1°
  0 %
 • Woensdag
  14° / 1°
  5 %
Meer weer