Extra+controle+op+hokverrijking+varkenshouderij
Nieuws
© Twan Wiermans

Extra controle op hokverrijking varkenshouderij

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaat vanaf 1 januari 2019 de controle op hokverrijking in de varkenshouderij opvoeren. Daarvoor waarschuwt de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV).

Wageningen University & Research (WUR) raadt aan dagelijks verrijkingsmateriaal te verstrekken. Weliswaar brengt dat extra werk met zich mee, maar deze dagelijkse verstrekking heeft ook voordelen. Zoals het eerder herkennen van ziekten en daardoor een lager medicijnverbruik.

Ook is het mestgedrag door dagelijkse verstrekking van verrijkingsmateriaal beter te sturen. Varkens die regelmatig voldoende afleidingsmateriaal verstrekt krijgen, bijten minder, hebben minder stress en zijn daardoor gezonder.

Doelvoorschrift

Dat is ook het uiteindelijke doel waarop de NVWA controleert. De adviezen van de WUR over hokverrijking zijn het gevolg van een doelvoorschrift. Het doel wordt aangegeven, maar de route waarlangs de varkenshouder dat doel haalt, mag de veehouder zelf voor een groot deel vormgeven.

In de Europese richtlijn over dit doelvoorschrift staat dat varkens permanent moeten kunnen beschikken over voldoende materiaal om te onderzoeken en mee te spelen. Bijvoorbeeld stro, hooi, hout, zaagsel, compost van champignons, turf of een mengsel daarvan, voor zover de gezondheid van de dieren daardoor niet in gevaar komt.

Nestmateriaal

In de laatste week voor het werpen is voldoende en adequaat nestmateriaal vereist, tenzij dat met de op het bedrijf gebruikte mengmestmethode technisch niet uitvoerbaar is, vermeldt de Europese richtlijn.

Het couperen van staarten en het verkleinen van de hoektanden mogen niet als routinemaatregel worden uitgevoerd, maar alleen wanneer bepaalde beschadigingen van spenen bij zeugen of van oren en staarten bij andere varkens zijn geconstateerd.

Om varkenshouders beter inzicht te bieden in de mogelijkheden en beperkingen, heeft de WUR een brochure opgesteld over hokverrijking.

Innovaties

Hokverrijkingsmateriaal moet eetbaar, kauwbaar, wroetbaar en afbreekbaar zijn. In veel stallen is het mestsysteem nog niet geschikt voor het verwerken van ruwvoerresten of resten van vaste hokverrijkingsmaterialen in de drijfmest. Hiervoor zijn innovaties nodig.

Een vermaler in het pompsysteem is een innovatie die een oplossing kan bieden. Voorbeelden van ongeschikte verrijkingsmaterialen zijn plastic touw, behandeld hout of autobanden, schuurborstels en zwevende drinknippels.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  9° / 2°
  0 %
 • Dinsdag
  12° / -1°
  0 %
 • Woensdag
  14° / 1°
  5 %
Meer weer