Handhaving+hokverrijking+NVWA+vanaf+juni
Nieuws
© Twan Wiermans

Handhaving hokverrijking NVWA vanaf juni

De NVWA controleert tijdens welzijnsinspecties bij varkenshouders of de regels voor hokverrijking goed worden nageleefd. Tot juni 2019 bieden de inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit vooral nalevingshulp. Daarna volgen sancties.

Van juni tot september 2019 geeft de NVWA bij overtredingen op dit punt een schriftelijke waarschuwing en volgt er later een herinspectie. Dat gebeurt om te controleren of de varkenshouder de overtredingen heeft hersteld. De kosten van de herinspectie worden bij de varkenshouder in rekening gebracht.

Het niet naleven van de regels kan er dan ook toe leiden dat de varkenshouder wordt gekort op de betaling van eventuele EU-inkomenssteun. Vanaf september 2019 kan de NVWA een bestuurlijke boete opleggen als de hokverrijking niet voldoet.

Brochure hokverrijking

De nieuwe brochure hokverrijking is het uitgangspunt bij de NVWA-inspecties. Varkens moeten permanent beschikken over voldoende materiaal om te onderzoeken en mee te spelen. Alleen een ketting en bal als hokverrijkingsmateriaal is bijvoorbeeld niet voldoende. Dat komt namelijk niet tegemoet aan alle behoeften van een varken.

Kort gezegd moet hokverrijking voor varkens aan negen eisen voldoen. Hokverrijking moet veilig zijn. Het aangeboden materiaal moet de volgende eigenschappen hebben: eetbaar, kauwbaar, wroetbaar en afbreekbaar. Daarbij moet het materiaal vernieuwend, bereikbaar, beschikbaar en schoon zijn. In de brochure Hokverrijking worden deze eisen verder uitgelegd.

Nestmateriaal zeugen en gelten

Naast de algemene eisen voor hokverrijking voor varkens moeten zeugen en gelten (varkens die voor het eerst drachtig zijn) in de laatste week voor het werpen beschikken over voldoende en adequaat nestmateriaal. Dat is ook een Europese wettelijke eis.

Het nestmateriaal kan stro zijn, maar ook een jutezak die bij de kop van de zeug wordt opgehangen kan voldoen aan de behoeften van de zeug. Inspecteurs van de NVWA letten er bij inspecties op dat het materiaal goed bereikbaar en bruikbaar is. In de brochure wordt ook verder ingegaan op de eisen voor het nestmateriaal voor zeugen en gelten.

• klik voor brochure Hokverrijking op bijgesloten pdf

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  14° / 1°
  10 %
 • Donderdag
  6° / 3°
  30 %
 • Vrijdag
  7° / -3°
  10 %
Meer weer