Zeeuwse+lunch+brengt+boer+en+politiek+bij+elkaar
Nieuws
© Camile Schelstraete (Duo Foto)

Zeeuwse lunch brengt boer en politiek bij elkaar

De boerenlunch die ZLTO Zeeland vrijdag organiseerde was een succes, vinden alle betrokkenen. De lijnen zijn kort in Zeeland, maar het was goed om elkaar eens in alle rust te kunnen spreken.

Ook is er veel waardering voor de constructieve wijze waarop politiek en agrarische sector communiceren in deze provincie. De boerenlunch was een initiatief van ZLTO Zeeland dat al wat langer in de pen zat, maar door de boerenacties vanwege het stikstofbeleid was er ineens een zeer actuele aanleiding.

Leden van ZLTO- en Zeeuws Agrarisch Jongerencontact kregen echter de kans om niet alleen de gevolgen van het stikstofbeleid te bespreken, maar konden ook andere nijpende vraagstukken als bedrijfsopvolging, administratieve druk, regelgeving en prijzen onder de aandacht brengen bij bestuurders en politici.

Keuzes

Commissaris van de Koning Han Polman heette de tientallen aanwezige agrariërs en Statenleden om 12 uur welkom in de Abdij in Middelburg, direct na de Provinciale Statenvergadering. ‘We moeten duurzame keuzes gaan maken, maar wel in overleg met elkaar. Het belang van Zeeland als geheel moet daarbij voorop staan. Deze lunch biedt een mooie kans om elkaar te leren kennen’, zei hij.

ZLTO-vice-voorzitter Joris Baecke sprak zijn waardering uit voor de Zeeuwse agrarische bedrijven die de producten leverden voor de lunch. Belangrijk is dat de Zeeuwse politiek het streekproduct omarmt, vond hij. Deze bedrijven zijn trots op hun product en lieten dat zo zien.

Constitent beleid

Baecke: ‘We ervaren dat van ons een bijdrage wordt verwacht aan de transitie naar duurzaamheid, onder meer rond de intensieve landbouw en sluiting van de kringloop. Als Zeeuwse land- en tuinbouw staan we daar heel erg open voor.'

'Maar we hebben dan wel consistent beleid nodig en aandacht voor de terugverdientijd van onze investeringen in duurzame maatregelen. Er moet ook rekening worden gehouden met onze belangen.' De belangstelling voor deze lunch vond hij indrukwekkend. De manier waarop de Zeeuwse politiek omgaat met de agrarische sector is in zijn ogen een voorbeeld voor andere provincies.

Niet nieuw

Gedeputeerde Jo-Annes de Bat (CDA) was erg tevreden over de opkomst en sfeer. ‘De betrekkingen worden over en weer goed onderhouden. Wij zijn als provincie al zo’n vijf jaar bezig met de stikstofproblematiek. Voor ons is wat er nu gebeurt dus niet nieuw.’

Frank Kuijpers uit Hulst is Statenlid voor het CDA, akkerbouwer en voormalig ZLTO-bestuurder voor Zeeland. Hij beaamde dat de communicatie in Zeeland heel anders gaat dan elders, dankzij de korte lijnen. Wel beklaagde hij zich in het algemeen over de toenemende administratieve druk voor boer en tuinder.

Buitenland

Een probleem in Zeeland is volgens CDA-er Kuijpers dat zo’n 35 procent van de stikstof in de Zeeuwse lucht uit het havengebied van Antwerpen afkomstig is, voor 35 procent uit achtergronddeposities en voor 30 procent van de agrarische sector.

‘Maatregelen kosten dus heel veel geld en we verdienen er zelf niks aan. Het stikstofprobleem is enorm complex.’ Waar hij bang voor is, is dat jongere generaties er straks niet meer voor kiezen om boer te worden, met zoveel druk en onzekerheid.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  26° / 13°
  10 %
 • Donderdag
  30° / 15°
  10 %
 • Vrijdag
  32° / 16°
  10 %
Meer weer