Leges fauna Zeeland vervallen

Boeren en tuinders in Zeeland hoeven geen leges meer te betalen voor het aanvragen van ontheffingen voor soortenbescherming die gaan over het bestrijden van landbouwschade. Het is een van de wijzigingen van de Legesverordening 2018 van provincie Zeeland.

Leges+fauna+Zeeland+vervallen
© Yvette van den Berg

Zeeland wordt door het Rijk jaarlijks gekort voor ruim 10 miljoen euro vanwege dividendinkomsten van energiebedrijf Delta die de provincie niet meer ontvangt. Om deze gemiste inkomsten deels op te vangen, besloot het provinciebestuur twee jaar geleden de leges in twee etappes te verhogen.

Vanaf 1 juli 2018 werd de helft van het totaalbedrag van de nieuwe leges geheven. Vanaf 1 juli 2019 wordt het volledige bedrag geheven van de nieuwe leges. Voor het aanvragen van ontheffingen voor het bejagen van beschermde diersoorten moest tot 1 juli nog 1.450 euro aan leges worden betaald.

Drempel weg

ZLTO is blij dat de provincie heeft besloten om de legeskosten met terugwerkende kracht tot 1 juli terug te brengen naar nul. 'We gaan weer terug naar de situatie zoals die twee jaar geleden was en dat is natuurlijk top', zegt Ko de Regt van ZLTO. 'Dit neemt een behoorlijke drempel weg. Bovendien zal de schade aan de landbouw door beschermde diersoorten hopelijk verminderen door bejaging.'

ZLTO en Faunabeheereenheid Zeeland hebben altijd fel geageerd tegen dit besluit, onder meer in een brief aan de informateur van het nieuwe Zeeuwse provinciebestuur.

Populatiebeheer

'We vinden dat het faunabeleid veel meer gestuurd moet worden op duurzaam populatiebeheer. Je moet dan vooraf bepalen wat een verantwoorde duurzame populatie is voor een bepaalde diersoort om daar vervolgens effectieve beheermaatregelen aan te hangen', vat De Regt het pleidooi in de brief samen.

'Boeren en tuinders ervaren de regeldruk op het gebied van faunaschade als groot en bijna onwerkbaar. In combinatie met het eigen risico en de torenhoge legeskosten zorgt dit ervoor dat preventie en schademeldingen in de verdrukking komen. Op die manier wordt er geen of onvoldoende schadehistorie opgebouwd en bent u vaak te laat met effectieve bestrijding.'

Behandelbedrag

Wel brengt provincie Zeeland het bestaande behandelbedrag voor schadevergoedingen van 300 euro nog in rekening.

'Dat neemt niet weg dat u altijd schade moet blijven melden. Doet u dit niet, dan zal de provincie kunnen concluderen dat er geen probleem is', zegt De Regt. 'Bovendien is het melden gratis. We raden onze leden dringend aan om dit te blijven doen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
 • Maandag
  22° / 10°
  5 %
Meer weer