Zeeuwse kampeerboerinnen willen meer Duitsers

Zeventien Zeeuwse kampeerboerinnen willen meer Duitse toeristen naar hun minicampings trekken. Hiermee hopen ze hun bezettingsgraad te verhogen met 15 procent.

Zeeland heeft een vrij grote dichtheid van minicampings, veelal gerund door boeren. Alleen al gemeente Veere heeft er 161. Daar waar de Nederlanders de campings goed weten te vinden, hebben de oosterburen er grote moeite mee, merken de eigenaren van de minicampings. Zij richtten daarom Stichting Mein Lieblingsplatz (Mijn Lievelingsplek) op om Duitsers te trekken.

Coach en public speaker Christine Bender is zelf Duitse en medebestuurder van Stichting Mijn Lievelingsplek. Ze woont sinds enkele jaren in Zeeland. 'Duitsers kennen het fenomeen minicamping niet. Ze gaan veelal naar de grotere campings met veel voorzieningen.' Stichtingsvoorzitter en kampeerboerin Joyce de Visser uit Zoutelande schetst het aan de hand van cijfers. 'Op deze grote campings in Zeeland is zeker 60 tot 80 procent van Duitse komaf. De minicampings hebben slechts 2 tot 6 procent Duitse gasten.'

Vakantie

Het trekken van Duitse gasten is vooral ook interessant omdat Duitsers, meer dan Nederlanders, in het voor- en naseizoen kamperen, weet De Visser die naast een camping samen met haar man een akkerbouwbedrijf heeft. 'Nederlanders stallen hun caravan bij de eerste regenbui in september. Duitsers kennen geen slecht weer, hooguit slechte regenkleding. Zij hebben vaak vrij in de herfst, met Pasen, maar ook op Duitse feestdagen zoals 4 oktober.

Daarbij komt, stelt Bender, dat de Duitsers lange afstanden niet schuwen. 'Ze hebben geen moeite om zeven of acht uur te rijden voor een paar dagen Zeeland, omdat ze lange afstanden gewend zijn. Ze hoeven ook niet dicht bij het strand te staan. Midden op Walcheren vinden ze prima. Dan kunnen ze overal op de fiets naartoe.' Want dat ze alleen komen voor het strand, is volgens Bender een misvatting. 'Rust, schone lucht, een markt zoals in Middelburg, waar ze voor 8 euro een tas vol verse groenten en fruit inslaan, zijn ook trekkers.'

Resultaat

De stichting is sinds een jaar actief. Hoewel ze nog geen cijfers kunnen geven, merkt campingeigenaar Monique Poppe van camping De Kreekrug in Grijpskerke dat de promotie vruchten afwerpt. 'In juni zijn de Duitsers vrij vanwege Sacramentsdag. Waar we normaal gesproken twee of drie Duitse gasten hadden, waren er nu negen Duitse gezinnen aanwezig.' Bender: 'Duitsers zijn loyaal. Ze laten vrienden en buren foto's zien van hun vakantie op een minicamping. Het volgend jaar wil de buurman er ook naartoe.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 7°
  10 %
 • Dinsdag
  19° / 8°
  10 %
 • Woensdag
  20° / 14°
  20 %
Meer weer