Zeeland volgt stikstofbeleid Rijk

Het ZLTO-bestuur staat achter de voorstellen van het Zeeuwse provinciebestuur om bij het stikstofbeleid de landelijke maatregelen af te wachten en te volgen. Belangrijk punt daarbij is dat Gedeputeerde Staten geen gedwongen uitplaatsing van veehouderijen willen.

Zeeland+volgt+stikstofbeleid+Rijk
© ZLTO

Na uitvoerig overleg in de afgelopen weken heeft ZLTO woensdag kennisgenomen van een brief van Gedeputeerde Staten van Zeeland aan Provinciale Staten over de stikstofkwestie. ZLTO-bestuurder Joris Baecke vindt het goed dat de provincie nogmaals duidelijk heeft gemaakt dat het Zeeuwse stikstofbeleid niet strenger wordt dan de landelijke maatregelen.

'Goed dat er aandacht is voor de Zeeuwse context van de stikstofproblematiek', reageert Baecke op de brief. 'Zeeland zit in een andere situatie dan de rest van Nederland omdat er in de provincie te weinig vee zit voor het sluiten van de kringloop en omdat meer dan de helft van de neergedaalde stikstof afkomstig is van buiten de provincie.'

Vrijwillig

Baecke noemt enkele specifieke punten uit de brief waar ZLTO het mee eens is. 'Zeeland wil niet strenger zijn dan het Rijk. Eventuele uitplaatsing van veehouderijen moet altijd vrijwillig gebeuren. Dat zijn voor nu de belangrijkste uitgangspunten. We gaan de specifieke Zeeuwse situatie ook naar landbouwminister Carola Schouten ventileren. Uiteindelijk hakt zij de knopen door over de landelijke lijn.'

Gedeputeerde Staten zetten in de brief uiteen wat de gevoeligheden zijn in de stikstofdiscussie, schetsen het Zeeuwse kader en geven aan welke koers het provinciebestuur kiest.

Werkgroep

Verder wordt duidelijk dat er een 'ambtelijke externe werkgroep' in de startblokken staat 'om te werken aan enerzijds uniforme lijnen in het behandelen van vergunningverlening en het delen van kennis daarvan en anderzijds om vorm en inhoud te geven aan de gebiedsgerichte invulling van maatregelen'.

Verder zeggen Gedeputeerde Staten 'erg blij' te zijn 'met de constructieve houding van ZLTO in Zeeland'. 'Op maandag 14 oktober hebben wij een goed gesprek gehad met een afvaardiging van ZLTO en ZAJK. In een gezamenlijk statement hebben wij aangegeven hoe de agrarische sector en wij in dit dossier samen willen optrekken. Wij waarderen deze opstelling ten zeerste en hebben oog voor de specifieke situatie van de agrarische sector.'

Traditie

Baecke beaamt de goede samenwerking tussen ZLTO en de provincie. 'We hebben in Zeeland een mooie traditie van goed overleg met de provincie en zullen die traditie ook op dit dossier voortzetten.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 7°
  10 %
 • Dinsdag
  19° / 8°
  10 %
 • Woensdag
  20° / 14°
  20 %
Meer weer