Termijnmarkt+peren+vlot+uit+de+startblokken
Achtergrond
© VidiPhoto

Termijnmarkt peren vlot uit de startblokken

Peren verkopen op de termijnmarkt. Hoe loopt dat? Fruit Trading Company (FTC) in België heeft in de eerste anderhalve maand van zijn bestaan 3.600 ton vastgelegd tegen prijzen boven 0,60 euro per kilo.

Eind juli van dit jaar begon FTC een termijnmarkt voor peren met de opgave om 7.600 ton Conference vast te leggen voor dit seizoen. Het volume is afkomstig van 90 leden van het initiatief, waarvan 85 Belgische en 5 Nederlandse. De deelnemers zijn aandeelhouder in de coöperatieve termijnmarkt.

De verdeling in nationaliteit is volgens FTC-bestuurder Dirk Coucke geen ware afspiegeling van de interesse voor de termijnmarkt. 'De belangstelling uit Nederland is ook groot, getuige de twintig Nederlandse telers die in de wachtrij staan.'

Eenvoudiger voor Belgische telers

Volgens Coucke is het voor Belgische perentelers eenvoudiger om mee te doen. Dat heeft te maken met de waarborg die telers moeten betalen voor deelname en waarmee de betalingszekerheid wordt gegarandeerd.

Die waarborg bedraagt 0,15 euro per kilo. Nederlandse telers moeten die individueel afdragen, terwijl er in België een afspraak is met de bank BNP Paribas Fortis die de waarborg regelt voor alle Belgische telers die van deze mogelijkheid gebruik willen maken. 'In Nederland hebben we nog geen bank bereid gevonden om zo'n groepskrediet af te sluiten', legt Coucke het verschil tussen de twee landen uit.

Over de deelname aan de termijnmarkt is de FTC-bestuurder te spreken, zeker gezien het feit dat de termijnmarkt een abstract instrument is, dat volledig losstaat van de fysieke markt. 'Dat is telers moeilijk uit te leggen', is zijn ervaring.

Laat van start

De termijnmarkt ging ook pas laat van start, toen er al meer duidelijkheid was over de oogstgrootte. 'Maart of zelfs vroeger is een veel beter tijdstip om te beginnen, omdat er dan meer emotie speelt in de markt', stelt Coucke. 'Vragen als 'wat doet de nachtvorst of de droogte in het groeiseizoen met de oogst', bepalen dan veel meer het sentiment.' Coucke is van plan om volgend seizoen de termijnmarkt vroeg in het jaar te laten starten.

 

Op de termijnmarkt is een belangrijke rol weggelegd voor de stuurgroep. Deze groep, ofwel prijzencommissie, die uit Belgische en Nederlandse telers bestaat, vergadert elke donderdag en bepaalt het aanbod en de prijs voor de komende week. Dit contract biedt FTC aan kopers aan. De termijnmarkt van FTC is er daarom niet een in de ware zin des woords. Contracten worden niet via een beurs verhandeld, maar rechtstreeks tussen partijen.

Het eerste seizoen van de termijnmarkt loopt van september tot eind mei. De FTC-contractprijzen worden dan verrekend met de FTC-index. Die index is samengesteld op basis van een reeks prijsnoteringen voor Conference bij de Belgische Fruitveiling in Sint-Truiden en de Veiling Belorta in Borgloon. Het verschil tussen de twee bepaalt de afrekening tussen verkopers en kopers.

 

Bijna de helft verkocht

De negentig deelnemende telers, die gezamenlijk 50.000 ton productie vertegenwoordigen, hebben aan het begin van de termijnmarkt 7.600 ton aangemeld om af te dekken. Hiervan is 3.600 ton verkocht, wat overeenkomt met 47 procent.

De huidige gemiddelde vastgelegde prijs is 0,625 euro per kilo. De middenprijs is hoger dan de klokprijzen van de veilingen, die in september op doorsnee 0,482 euro per kilo liggen. 'Maar dit is ook vrij normaal, aangezien we de seizoensprijs niet mogen vergelijken met de huidige spotprijzen', besluit Coucke.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  5° / 0°
  40 %
 • Woensdag
  5° / 0°
  20 %
 • Donderdag
  4° / 0°
  70 %
Meer weer