Brexitdeal zorgt voor vertraging en papieren rompslomp

Een langere levertijd en meer papieren rompslomp zijn de belangrijkste gevolgen van de brexit, zegt transporteur van groente en fruit ABC Logistics in Poeldijk.

Klanten zal de brexit niet kosten, voorspelt transportmanager Marcel van Bruggen bij ABC Logistics, dat veel handel op Groot-Brittannië doet. Hij merkt in de aanloop naar de brexit dat de Britse afnemers veelal afwachten en niet van plan zijn om van leverancier te veranderen.

De kopers in Engeland verwachten wel dat het Nederlandse bedrijf de extra documentenstroom die gepaard gaat met de brexit, gaat verzorgen. 'Aan die wens hangt een verdienmodel', stelt Van Bruggen vast. ABC Logistics gaat de documentkosten doorberekenen aan de klanten.

Documentenstromen

Omdat ABC Logistics onder meer ook levert aan de Verenigde Staten, Noorwegen en Zwitserland, heeft het bedrijf ervaring met de documentenstromen bij export naar derde landen. Dat geeft het bedrijf in Poeldijk een voorsprong.

De manager denkt dat kleinere exporteurs naar Groot-Brittannië alle papieren rompslomp te veel werk zullen vinden en daarom hun blik op andere markten richten. Dat biedt ook kansen. Het nieuwe uitstel van de brexit komt ABC Logistics wel goed uit. 'We zijn bezig met het digitaliseren van de documenten. Daar hebben we nu meer tijd voor.'

Inklaringsproces

Om het inklaringsproces in het Verenigd Koninkrijk straks vlot te laten verlopen, probeert het handelsbedrijf dat onderdeel is van de Best Fresh Group, afspraken te maken met de afnemers aldaar. Daarvoor is data nodig uit Engeland, maar die komt maar mondjesmaat binnen, is de ervaring van Van Bruggen. Hij merkt dat de Engelsen daar laks in zijn. 'Ze wachten nog te veel af', vindt hij.

De manager voorziet dat de levertijden gaan oplopen. Hij voorspelt vertragingen door fytosanitaire keuringen en wachtrijen door documentcontroles bij de ferry's en de Eurotunnel. 'Is nu de situatie dat op dag één wordt besteld en op dag twee wordt geleverd, dan komt daar strak na de brexit een dag bij.'

Bestellen

Bestelpatronen zullen daardoor veranderen, schat Van Bruggen in. 'De Engelse kopers gaan eerder bestellen.' ABC Logistics is een van oudsher Westlands bedrijf en exporteert daarom veelal tomaten, komkommers en sla. Daar zijn in de loop der tijd andere groenten en vruchten bijgekomen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  16° / 11°
  20 %
 • Zondag
  16° / 11°
  75 %
 • Maandag
  18° / 14°
  50 %
Meer weer