Brits+parlement+nog+niet+akkoord+met+nieuw+brexit%2Dakkoord
Nieuws
© DIRK HOL

Brits parlement nog niet akkoord met nieuw brexit-akkoord

Het Britse Lagerhuis stemde afgelopen weekend voor een motie om de brexit-wetgeving eerst goed te keuren voordat er over het terugtrekkingsakkoord wordt gestemd.

Parlementslid Ledwin diende het amendement in, omdat hij en veel van zijn collega's bang zijn dat een kleine groep harde brexiteers akkoord wilden gaan met het terugtrekkingsakkoord. De angst bestaat dat dat deze hardliners vervolgens de uitvoerende wetgeving zouden torpederen, waardoor het Verenigd Koninkrijk alsnog met een harde brexit uit de Europese Unie klapt.

Lees ook: Brits parlement nog niet akkoord met nieuw brexit-akkoord

Dat wil een meerderheid van het Britse parlement voorkomen. Eerder had het Britse Lagerhuis al een wet aangenomen, waardoor premier Boris Johnson op 19 oktober gedwongen werd om aan Brussel uitstel van de brexit te vragen tot 31 januari 2020. Hij deed dit een uur voor middernacht, met grote tegenzin.

'Alom wordt verwacht dat veel meer tijd nodig is voor een handelsakkoord'

Verzoek

Maar formeel ligt er nu een verzoek van de Britse regering in Brussel om uitstel. De Europese Unie zal geen haast hebben om het verzoek te beantwoorden. Er resten immers nog tien dagen tot de brexit-deadline op 31 oktober. De kans bestaat ook dat het terugtrekkingsakkoord er deze week alsnog doorheen rolt. Er wordt in Brussel reeds gespeculeerd op een extra Europese Raad op 28 oktober aanstaande.
Als dit lukt, verlaat het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie per 31 oktober middernacht en begint de overgangsperiode. De handel tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie gaat dan gewoon verder zoals nu en beiden gaan onderhandelen over een handelsakkoord.

Handelsakkoord

Dat handelsakkoord zou er eind december 2020 moeten liggen. Alom wordt echter verwacht dat veel meer tijd nodig is. Er is voorzien dat de overgangsperiode met nog eens twee jaar wordt opgerekt, tot eind 2022. Het Verenigd Koninkrijk moet daar wel om vragen, voor 1 juli 2020.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  7° / 3°
  10 %
 • Maandag
  6° / 0°
  10 %
 • Dinsdag
  6° / 1°
  10 %
Meer weer