Mogelijk+uitstel+brexit+tot+31+januari
Nieuws
© UK Parliament / Jess Taylor

Mogelijk uitstel brexit tot 31 januari

De Europese Unie (EU) overweegt om het Verenigd Koninkrijk uitstel van de brexit te geven tot 31 januari volgend jaar. Ze kunnen ook eerder vertrekken als het Lagerhuis akkoord gaat met de benodigde wetgeving.

Het lukte premier Boris Johnson om dinsdagavond het brexit-akkoord door het parlement te krijgen. Een tweede belangrijke stemming over het tijdpad en de wetgeving die nodig is om tot een brexit te komen haalde het niet.

Parlementsleden wilden meer tijd om de nieuwe wetgeving te bestuderen alvorens erover te stemmen. Deze wetten vervangen na de brexit de EU-wetgeving. Ook wil de meerderheid van de volksvertegenwoordigers meer duidelijkheid over de economische gevolgen van de brexit.

Referendum

Door het verlies van die tweede stemming lijkt de brexit-deadline van 31 oktober onhaalbaar. Johnson zelf overweegt ook nieuwe verkiezingen. Hij gokt daarmee op het behalen van een sterkere meerderheid in het parlement.

Mocht Johnson de eventuele verkiezingen verliezen van Labour-leider Jeremy Corbyn dan is de kans groot dat er een tweede brexit-referendum komt. Dat het brexit-akkoord eindelijk door het Britse parlement is aangenomen betekent dat een harde no-deal van de baan is.

No-deal

ABN Amro becijferde dat een no-deal de Nederlandse economie 0,75 procent groei zou kosten in het eerste jaar. Vooral de landbouw, visserij en logistieke dienstverleners zouden hard worden geraakt.

Bekijk meer over: