Britse+premier+wil+nieuwe+verkiezingen
Nieuws
© Flickr

Britse premier wil nieuwe verkiezingen

De Britse regering gaat het Lagerhuis maandag opnieuw vragen om vervroegde verkiezingen. Dit keer op 12 december.

Premier Boris Johnson heeft in de langslepende brexitkwestie al twee keer eerder om vervroegde verkiezingen gevraagd, maar kreeg toen nul op rekest van de oppositie. Die wil eerst garanties dat een harde brexit zonder deal van tafel is.

De Conservatieve Partij van de premier heeft geen meerderheid in het Lagerhuis. Johnson heeft daarom steun van twee derde van de oppositie nodig. Hij gokt hiermee op het behalen van een sterkere meerderheid in het parlement. Maar mocht Johnson de eventuele verkiezingen verliezen van Labour-leider Jeremy Corbyn, dan is de kans groot dat er een tweede brexitreferendum komt.

Het lukte Johnson dinsdag om het brexitakkoord door het parlement te krijgen. Dat betekende een kleine opsteker voor de geplaagde premier, die zijn positie de afgelopen weken zag verzwakken. Maar een tweede belangrijke stemming over het tijdpad en de brexitwetgeving zelf, haalden het niet.

Vertrekdatum onhaalbaar

Britse parlementsleden willen meer tijd om de nieuwe brexitwetten kritisch te bestuderen en eisen duidelijkheid over de economische gevolgen. Hierdoor is de geplande vertrekdatum uit de EU op 31 oktober onhaalbaar geworden.
Dat het brexitakkoord eindelijk door het Britse parlement is aangenomen, betekent feitelijk wel dat een harde no-deal van de baan is.

Dat is goed nieuws voor de Britse landbouwbedrijven en boerenorganisaties die lang ageerden tegen een harde brexit.

NFU-president Minette Batters benadrukte deze week nog dat een ordelijk vertrek belangrijk is om de beste resultaten voor de Britse voedselproductie te bereiken. 'Een deal met de EU is van cruciaal belang om vrijhandel met onze naaste buren en grootste handelspartners te handhaven.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  13° / 13°
  90 %
 • Maandag
  13° / 8°
  20 %
 • Dinsdag
  13° / 7°
  40 %
Meer weer