Raadsvoorstel+tegen+gedwongen+vertrek+boeren
Nieuws
© Hans van Soest

Raadsvoorstel tegen gedwongen vertrek boeren

Met een raadsvoorstel tegen gedwongen verplaatsing van boeren ten gunste van stikstofreductie probeert het Woerdense CDA-raadslid Toos van Soest brede aandacht te generen voor het boerenbelang in de stikstofcrisis.

'Volgende week donderdag wordt het voorstel besproken in de gemeenteraad van Woerden, al wachten we nog op een officieel ja. Samen met VVD, Christen Unie-SGP en twee lokale partijen is er een meerderheid voor', vertelt Van Soest, naast raadslid ook melkveehouder in Harmelen.

'We hebben als gemeente geen directe invloed op het stikstofbeleid van de provincie, maar indirect wel. Daarom is mijn inzet om deze actie veel breder navolging te laten krijgen, bij zoveel mogelijk gemeenten, ook in andere provincies. Uiteindelijk is het doel om een meerderheid van provincies zo ver te krijgen dat ze bij het Interprovinciaal Overleg dezelfde boodschap afleveren.'

Verplaatsen

In het voorstel staat dat het onbespreekbaar is voor de gemeente dat boerenbedrijven gedwongen worden om te wijken ten gunste van stikstofreductie nabij de natuur. Verder staat erin dat de gemeente in gesprek wil blijven met de provincie over oplossen van het stikstofprobleem.

Van Soest heeft haar voorstel in eerste instantie via een besloten groep voor boerinnen op Facebook gedeeld om zo te proberen gemeenteraadsleden te bereiken. 'Daar blijkt dat er veel animo is voor dit standpunt. In gemeente Beuningen is een vergelijkbaar voorstel aangenomen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  22° / 15°
  75 %
 • Donderdag
  21° / 14°
  65 %
 • Vrijdag
  20° / 13°
  60 %
Meer weer