Kalverhouders geven droom niet op ondanks stikstof

'Wij gaan onze droom niet vrijwillig opgeven', verzekeren Walter en Henriëtte Rozendaal. Het echtpaar boert sinds maart in Speuld, aan de rand van de Veluwe. Tussen de Natura 2000-gebieden hebben ze een kalverhouderij met zevenhonderd witvleeskalveren.

Door de stikstofregeling zitten ze nu in onzekerheid, want welke kant het op gaat, weten ze niet. 'We hadden ons huiswerk gedaan en mogen hier boeren. Het lijkt wel alsof we hier ongewenst zijn', vertelt Walter Rozendaal.

Commissie-Remkes adviseert het kabinet om bedrijven aan de rand van Natura 2000-gebieden op vrijwillige basis te saneren. Vrijwillig willen Walter en Henriette in ieder geval niet vertrekken. 'Dit is voor ons allebei een droom en die gaan we hoe dan ook voortzetten. Mochten we tot de piekbelasters behoren die ze absoluut weg willen hebben, zoeken we wel een anderen plek.'

Gewaardeerd worden

En waar die andere plek is, weten ze nog niet, maar dat is voor het echtpaar op de zaken vooruitlopen. 'Het liefst in Nederland, maar als we hier echt niet gewaardeerd worden, kijken we naar werelddelen waar ze dat wel doen.'

Boerderij van familie Rozendaal naast Natura 2000 gebied
Boerderij van familie Rozendaal naast Natura 2000 gebied © Eigen Foto

Op een foto van boven is duidelijk te zien dat het kalverbedrijf tussen de Natura 2000-gebieden ligt. 'Voor mensen die niet agrarisch onderlegd zijn, is het natuurlijk prachtig om hier te wandelen. Maar daar hebben wij geen tijd voor. We werken beide ook nog buiten de deur.'

Spijt van hun keuze hebben ze niet. 'Kansen moet je pakken. Zonder strijd geen overwinning, dus je moet ergens voor vechten. Als je er niet voor wil vechten, ben je het ook niet waard om het te behouden.'

Weer

 • Zondag
  20° / 13°
  50 %
 • Maandag
  19° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  20° / 10°
  20 %
Meer weer