Kabinet trekt portemonnee voor opruimen drugsafval

Het kabinet maakt voor de periode 2019 tot en met 2024 structureel een miljoen euro per jaar vrij om de directe kosten van het opruimen van drugsdumpingen te financieren. Met dit geld worden de particuliere grondeigenaren gecompenseerd voor de directe opruimkosten.

Kabinet+trekt+portemonnee+voor+opruimen+drugsafval
© William Hoogteyling

Dat hebben staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) en minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) gezegd in antwoord op Kamervragen die ChristenUnie, SP, PvdA en SGP in februari van dit jaar hebben ingediend.


Behalve het jaarlijkse miljoen euro dat het kabinet reserveert uit de begroting van het ministerie van Justitie en Veiligheid, dragen ook de provincies bij. De meeste provincies hebben provinciale subsidieregelingen ingesteld, die worden gevoed door de resterende 1,2 miljoen euro vanuit het rijk. Ook gemeenten worden voor een gedeelte gecompenseerd voor de financiële gevolgen van drugsdumpingen.

Niet verplicht

De uitspraak van de Raad van State eerder dit jaar betekent dat burgers, die geen overtreding hebben begaan, niet verplicht zijn om gedumpt drugsafval op te ruimen. Ook hoeven zij niet te betalen voor het opruimen van drugsafval dat op hun grond wordt aangetroffen, tenzij zij zelf een overtreding hebben begaan.

Minister Grapperhaus wijst erop dat de verantwoordelijkheid in het voorkomen van mogelijke schade voor volksgezondheid en milieu ligt bij regionale en lokale overheden. Provincies kunnen nog vooruit met het reeds beschikbaar gestelde geld. Verder kunnen ze particulieren helpen met raad en daad en financiële compensatie voor de directe opruimkosten, vindt de minister.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  6° / -6°
  10 %
 • Donderdag
  5° / -3°
  10 %
 • Vrijdag
  7° / 0°
  10 %
Meer weer