Grapperhaus+vindt+drugsafval+zaak+regionale+overheid
Nieuws
© Erik de Jonge/Brabants Landschap

Grapperhaus vindt drugsafval zaak regionale overheid

Het opruimen van drugsafval op particuliere grond is een zaak van regionale en lokale overheden. Vanuit de landelijke overheid komt er geen subsidieregeling voor het opruimen.

Dat heeft minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid de Tweede Kamer schriftelijk meegedeeld. Vanuit het Rijk was voor 2015, 2016 en 2017 in totaal 3 miljoen euro beschikbaar gesteld voor de cofinanciering van de opruimkosten van drugsafvaldumping. Dit geld was bedoeld als overbrugging. Het idee was om in die tijdsperiode een duurzame financieringsoplossing van provincies en gemeenten te vinden.

Die duurzame oplossing is er nog niet. Een structurele subsidieregeling voor het opruimen is vanuit de ministeries van Justitie en Veiligheid en Infrastructuur en Waterstaat ook niet aan de orde, meldt Grapperhaus. 'Gelet op de verantwoordelijkheden in het voorkomen van mogelijke schade voor volksgezondheid en milieu, ligt hier de verantwoordelijkheid bij regionale en lokale overheden.'

Compensatie

De ministeries van Justitie en Veiligheid en Infrastructuur en Waterstaat zullen als laatste bijdrage elk nog eenmalig voor de komende twee jaar 100.000 euro per jaar beschikbaar stellen ter compensatie van de directe opruimkosten op particuliere grond. Daarmee is er voor zowel 2019 als 2020 200.000 euro extra beschikbaar en hebben de provincies en gemeenten nog eens twee jaar extra de tijd om zelf met een structurele financieringsoplossing te komen.


Vorige maand deed de Raad van State uitspraak in een zaak over de kosten van het opruimen van drugsafval. De Raad oordeelde dat gemeenten die kosten niet aan particulieren kunnen doorberekenen. De kosten blijven daarmee voor de gemeente. Het afgelopen jaar is het aantal drugsafvaldumpingen sterk toegenomen. Gemeenten en maatschappelijke organisaties vinden dat de landelijke overheid moet meebetalen aan het opruimen.

Kosten

Diverse politieke partijen hebben de minister de afgelopen maanden gevraagd om actie te ondernemen. Particuliere grondbezitters, voornamelijk boeren, zijn het afgelopen jaar geconfronteerd met de kosten van het opruimen van drugsafval dat op hun land was achtergelaten. De kosten lopen daarvoor al snel in de duizenden euro's.


Grapperhaus zegt vooral in te zetten op het voorkomen van dumping van drugsafval door het aanpakken van de drugsproductie. Het kabinet heeft de aanpak van georganiseerde criminaliteit in ons land topprioriteit gegeven en heeft daarvoor extra geld uitgetrokken, waaronder het ondermijningsfonds van 100 miljoen euro.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  9° / 5°
  80 %
 • Zaterdag
  2° / -3°
  20 %
 • Zondag
  3° / -5°
  10 %
Meer weer