Meeste drugsdumping in Oost-Brabant en Limburg

De overheid heeft in 2018 in totaal 292 drugsdumpingen aangetroffen. Dat heeft minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid laten weten in antwoord op Kamervragen van Henk Krol (50Plus) en Vera Bergkamp (D66).

Meeste+drugsdumping+in+Oost%2DBrabant+en+Limburg
© William Hoogteyling

De meeste illegale dumpingen vonden plaats in de regio's Oost-Brabant (63), Limburg (62), Zeeland/West-Brabant (54) en Oost-Nederland (49). In de regio's Amsterdam (4), Noord-Nederland (5) en Noord-Holland (5) zijn de minste illegale stortingen van drugsafval gesignaleerd. Op basis van de gegevens is niet te achterhalen of het afval in een woonwijk, natuurgebied of op agrarische grond is achtergelaten.


De aantallen geregistreerde dumpingen bij de politie zijn volgens Grapperhaus lager dan het werkelijke aantal. Niet alle aangetroffen dumpingen worden gemeld bij de politie. Bij sommige incidenten rondom dumpingen is de informatie zo summier dat incidenten onvoldoende beoordeeld kunnen worden en daardoor niet meetellen in het landelijk overzicht.

Drugsluikje

Minister Grapperhaus is faliekant tegen een 'drugsluikje' bij de gemeentelijke milieustraten waar anoniem drugsafval kan worden ingeleverd. 'Dit zou leiden tot het vanuit de overheid faciliteren van strafbare feiten en heeft daarmee een zeer onwenselijke gedoogconstructie tot gevolg. Dit valt niet te rijmen met de aanpak van drugscriminaliteit als grootste aanjager van ondermijnende criminaliteit, die topprioriteit is van dit kabinet.'

Opruimen van drugsafval dat op particuliere grond is achtergelaten, zoals op akkers en bouwland, is volgens de minister de verantwoordelijkheid van regionale en lokale overheden. De meeste provincies hebben hiervoor subsidieregelingen ingesteld, die overigens deels worden gevoed vanuit het Rijk.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 14°
  0 %
 • Donderdag
  31° / 16°
  0 %
 • Vrijdag
  32° / 17°
  0 %
Meer weer