'Hennepteelt in schuur is keiharde criminaliteit'

LTO Noord, politie en gemeente Dronten werken nauwer samen om criminaliteit in het buitengebied van gemeente Dronten te voorkomen. Naast adviezen om diefstal op het erf tegen te gaan, gaf de politie dinsdagavond tijdens een bijeenkomst in De Meerpaal ook tips om illegale hennepteelt de kop in te drukken.

%27Hennepteelt+in+schuur+is+keiharde+criminaliteit%27
© Michiel Elands

'De politie zat de afgelopen jaren vooral in grote steden en te weinig op het platteland. Criminelen konden hun gang gaan in het buitengebied', stelt operationeel expert ondermijning Willeke Schippers. Met meer politieinzet hoopt ze dat daar nu verandering in komt.

Een op de zeven boeren in Nederland is benaderd door criminelen over verhuur van hun schuur, weet Schippers. Op sommige plekken in Noord-Brabant is acht op de tien boeren gevraagd. 'Voor de boer is het een bijverdienste. De inkomsten uit de huur kunnen zorgen voor het plakje kaas op de boterham', aldus Schippers.

Afpersing

De medewerker van politie Dronten waarschuwde tijdens de bijeenkomst over veiligheid in het buitengebied, mede georganiseerd door LTO Noord, dat deze mensen 'keiharde criminelen' zijn. 'Criminelen hebben een doel: zoveel mogelijk geld verdienen. Dat betekent dat ze zo weinig mogelijk aan veiligheid doen. Ze bellen geen elektricien, maar kopen bij de bouwmarkt bedrading. Bovendien komt afpersing voor. Voor criminelen zijn gaten in iemands knieschijf boren de normaalste zaken. Ze persen elke cent eruit.'

Schippers raadt daarom aan altijd een huurovereenkomst op te stellen voor de schuur. En in deze overeenkomst te vermelden dat de schuur niet gebruikt mag worden voor een xtc-lab of hennepkwekerij. Ook doen boeren er verstandig aan om in de overeenkomst te melden dat ze de schuur iedere maand controleren en een kopie te maken van het identiteitsbewijs van de huurder.

Wijkagent

Er zijn boeren die geen idee hebben wat voor activiteiten in de schuur plaatsvinden, als ze deze hebben verhuurd. Een voorbeeld werd genoemd van een oud-boer die zijn pand had verhuurd. Hij kwam er uiteindelijk achter dat er illegaal asbest werd opgeslagen. 'Hij moest een deel van zijn pensioen opeten om het asbest te laten verwijderen', vertelt Schippers.

De politiemedewerker tipt boeren om kennis te maken met de wijkagent. 'Boeren die een bakje koffie met de agent drinken, daar hebben criminelen last van. Neem bovendien zichtbare veiligheidsmaatregelen door camera's te plaatsen. En zorg voor een goed netwerk van boeren onderling. Ga eens op de koffie bij een boer die moet stoppen met zijn bedrijf en vraag wat er speelt.'

Boeren moeten het vooral ook bij de politie melden wanneer in hun schuur illegale praktijken plaatsvinden. 'Wij wijzen niet meteen met het vingertje. Wat wij willen is dat de organisatie wordt opgepakt.'

Robin Hood

Bezettingen zoals laatst in Boxtel, vallen onder erfvredebreuk. 'Het is een misdrijf', geeft Schippers aan. 'Waarom heeft de politie de actievoerders niet meteen opgepakt?', vraagt iemand uit de zaal. Volgens Schippers heeft dat er vooral mee te maken dat de politie 'foto's van zielige jonge meisjes die worden opgepakt' in de media willen voorkomen. 'Ruchtbaarheid wil je voorkomen. De activisten waren vooral uit op publiciteit. Ze voelen zich een Robin Hood-figuur. En met wie kun je dan beter strijden dan met de politie?'

Ook in het buitengebied in Dronten komen bezettingen voor, zoals afgelopen jaar bij een eendenhouder. De activisten vroegen om water voor de eenden. Als ze water krijgen dan verzuipen ze, gaf de boer aan. Het zijn namelijk loopeenden.' Dit voorbeeld geeft goed aan dat koffiedrinken met deze mensen echt nodig is, tipt de agent. 'Boeren moeten het echte verhaal vertellen.'

• Lees meer over dierenactivisme


Meld Misdaad Anoniem

Wanneer mensen geen contact op durven te nemen met de politie omdat ze bijvoorbeeld bang zijn niet serieus genomen te worden, kunnen ze contact opnemen met Meld Misdaad Anoniem, zegt communicatiemedewerker Mitchell van de Velde van Meld Misdaad Anoniem. Jaarlijks komen er 45.000 meldingen binnen, 1.000 tot 2.000 zaken worden opgelost.

Tijdens de bijeenkomsten werd ook het Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO) Buitengebied uitgereikt aan bestuurder Corné van Turnhout van LTO Noord-afdeling Oostelijk Flevoland. LTO is samen met de gemeente, de brandweer, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, het waterschap en het Regionaal Informatie en Expertise Centrum Midden-Nederland tot een aanpak gekomen om criminaliteit zoveel mogelijk te weren.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer