Kans leverbot klein door droogte

Als gevolg van de droogte verwacht werkgroep Leverbotprognose van de Gezondheidsdienst voor Dieren de komende maanden geen leverbotbesmettingen. Het grondwaterpeil is in grote delen van ons land te laag.

Kans+leverbot+klein+door+droogte
© wikipedia

In heel Nederland is het verschil tussen de hoeveelheid gevallen neerslag en de berekende verdamping niet genoeg om het grondwaterpeil aan te vullen. Dit is al twee zomers op rij het geval. Door de droogte die hiervan het gevolg is, komen nog nauwelijks leverbotslakken voor. Daarom is de kans op een leverbotbesmetting zeer klein.

Bovenstaande betekent niet dat nergens leverbot kan voorkomen. Op laaggelegen weilanden en in gebieden met een verhoogd grondwaterpeil is besmetting wel mogelijk. Het is beter om dergelijke percelen nu niet meer te beweiden. Behandeling is alleen nodig als een infectie is bevestigd. Eind november komt de werkgroep met een definitieve prognose.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 9°
  90 %
 • Dinsdag
  9° / 8°
  90 %
Meer weer