Kans+leverbot+klein+door+droogte
Nieuws
© wikipedia

Kans leverbot klein door droogte

Als gevolg van de droogte verwacht werkgroep Leverbotprognose van de Gezondheidsdienst voor Dieren de komende maanden geen leverbotbesmettingen. Het grondwaterpeil is in grote delen van ons land te laag.

In heel Nederland is het verschil tussen de hoeveelheid gevallen neerslag en de berekende verdamping niet genoeg om het grondwaterpeil aan te vullen. Dit is al twee zomers op rij het geval. Door de droogte die hiervan het gevolg is, komen nog nauwelijks leverbotslakken voor. Daarom is de kans op een leverbotbesmetting zeer klein.

Bovenstaande betekent niet dat nergens leverbot kan voorkomen. Op laaggelegen weilanden en in gebieden met een verhoogd grondwaterpeil is besmetting wel mogelijk. Het is beter om dergelijke percelen nu niet meer te beweiden. Behandeling is alleen nodig als een infectie is bevestigd. Eind november komt de werkgroep met een definitieve prognose.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  8° / 2°
  10 %
 • Zaterdag
  10° / 4°
  40 %
 • Zondag
  8° / 4°
  30 %
Meer weer