Boerin wil erkenning als zuurstofproducent

Boerin Bianca Straathof is boos op de landelijke politiek en verdrietig over het beeld dat de maatschappij heeft over de boeren. Terwijl de agrarische sector volgens haar niet alleen zorgt voor voedsel, maar ook een erg belangrijke zuurstofproducent is. De melkveehouder wil dinsdag in Den Haag haar stem laten horen.

De educatieboerin uit het Drentse Echten krijgt regelmatig groepen op het erf die ze het belang van de groene weilanden uitlegt. 'Iedereen leert op school hoe belangrijk fotosyntese is. En onze weilanden zijn bijna het hele jaar rond actief om CO2 uit de lucht te halen en te binden. Daarnaast bindt de klaver op het land ook nog eens stikstof. Dus daarom is het zo belangrijk dat de maatschappij en de politiek erkent welke rol weilanden spelen binnen de kringloop van een boerenbedrijf.'

Bianca Straathof ziet haar eigen boerderij als een klein natuurgebied. 'Als je op onze boerderij goed rondkijkt dan zie je zo'n enorme biodiversiteit aan vogels en insecten. En wij hebben in Nederland echt geweldige landbouwgrond die erg vruchtbaar is. Daar moeten we op een goede manier gebruik van maken. Door de toenemende verstedelijking zal de druk op landbouwgrond alleen maar groter worden in de komende jaren. Dus is het de hoogste tijd dat de boeren echt waardering krijgen voor het voedsel en de zuurstof die ze produceren.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  19° / 9°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  19° / 8°
  10 %
Meer weer