LTO maakt melkstromen inzichtelijk

LTO Nederland maakt komend jaar de verschillende melkstromen inzichtelijk. Het moet voor melkveehouders duidelijk worden welke extra eisen er per melkstroom worden gesteld en welke extra melkprijs dat oplevert.

'Niet alleen voor de consument is er tegenwoordig wat te kiezen in het winkelschap op het gebied van dierenwelzijn en en milieu', stelt Wil Meulenbroeks. Hij is voorzitter van vakgroep melkveehouderij van LTO Nederland. 'Ook voor melkveehouders ontstaan er daardoor mogelijkheden. In de komst van diverse melkstromen zien we voor- en nadelen.'

Meulenbroeks maakte het nieuws donderdag bekend tijdens de jaarlijkse persbijeenkomst over de LTO Internationale melkprijsvergelijking. Die vond dit jaar plaats op het bedrijf van familie Ruesink in Aalten. Zij leveren via Farmel melk volgens het Beter Leven Keurmerk van de Dierenbescherming voor het Jumbo eigen merk.

Melk was melk

'Vroeger was melk gewoon melk. Sinds 1991 kennen we de biologische melk. Tegenwoordig heb je tal van melkstromen', geeft Meulenbroeks aan. Naast biologisch en Beter Leven zijn dat bijvoorbeeld de keurmerken Eko, Demeter, Weidemelk, Ohne Gentechnik, On the way to Planetproof en Koe, Natuur & Boer.

Het aantal melkstromen neemt alleen maar toe en Meulenbroeks verwacht dat deze trend doorzet. 'De voordelen zijn dat er voor elke veehouder een passend verdienmodel is. Hij kan kiezen en dat stimuleert het ondernemerschap. Ook kan elke veehouder op deze manier bijdragen aan duurzaamheidsdoelen.'

Nadelen

Het heeft mogelijk ook nadelen. 'We moeten waken voor toenemende kosten in de keten. Krijgt de melkveehouder er een goede meerprijs voor? Er bestaat ook een risico dat de extra eisen straks de nieuwe standaard worden.'

Meulenbroeks wijst er op dat de overheid het vaak waardeert als de sector zelf het initiatief neemt. Doordat de sector de weidegang weer op het niveau van 2012 heeft teruggebracht, zijn er geen wettelijke maatregelen gekomen om dat af te dwingen.

Beste keuze

LTO Nederland wil vooral het inzicht voor melkveehouders verbeteren, verzekert Meulenbroeks. 'Zo kan elke melkveehouder de beste keuze maken die past bij zijn bedrijf.' De belangenorganisatie wil jaarlijks met een overzicht komen. Waarschijnlijk zal ZuivelNL het uitvoeren.

Weer

 • Zondag
  5° / 0°
  30 %
 • Maandag
  5° / 0°
  60 %
 • Dinsdag
  8° / 1°
  85 %
Meer weer