Koeparasol als verrijdbare schaduwboom

Boeren zoeken manieren om hun vee in weilanden te beschermen tegen de brandende zon en hoge temperaturen. In de afgelopen decennia zijn veel bomen in en langs de weilanden verdwenen. Een parasol met een doorsnede van 12 meter biedt dan uitkomst.

In de percelen rondom zuivelboerderij Den Eelder in het Gelderse Well is geen koe te bekennen. De meeste van de zeshonderd melkkoeien staan, op deze dag met tropische temperaturen, vrijwillig binnen. De koeien die toch in het weiland staan, zoeken beschutting onder de eerste koeparasol van Nederland.

Gerben van der Schans is verantwoordelijk voor het melkvee op de boerderij en is erg blij met de aanschaf van de parasol. 'We zagen dat dit apparaat in het buitenland al met succes werd ingezet en daarom hebben we hem besteld.' In principe is het een grote uitklapbare terrasparasol op wielen die makkelijk te verplaatsen is. Dat verplaatsen kun je het beste dagelijks doen, want vooral als de koeien er lang onder blijven staan bij warm weer zie je dat natuurlijk direct terug aan de bemesting van het land.'

Kritische reacties

De parasol blijkt in de praktijk een goed alternatief te zijn voor de bomen die er decennia geleden hebben gestaan. Ook bij Den Eelder hebben op bepaalde percelen bomen gestaan, maar die zijn in de loop der jaren verdwenen, vooral om het land makkelijker en beter te kunnen bewerken. De zuivelboerderij kreeg bij de presentatie van de koeparasol ook negatieve reacties binnen via social media.

Van der Schans kijkt echter nuchter naar die kritiek. 'Ja, ik begrijp dat bomen in het land een mooier beeld geeft dan dit apparaat. Maar vergeet niet dat de grond onder een boom in een weiland al snel een grote modderpoel kan worden. Dat wil je ook niet. Met dit verrijdbare systeem kun je de koeien dagelijks een mooi stuk grasland bieden dus kijkend naar het welzijn van de dieren is dit een hele goede oplossing.'

Weer naar binnen

Van der Schans ziet ook wel een minder positief element in het succes van de koeparasol. 'Als de dieren de hele dag onder de parasol blijven staan, eten en drinken ze te weinig om een goede productie te krijgen. Dus vandaar dat ik ze zo meteen weer naar de stal breng. We besproeien de daken van de ligboxstallen en dus is het daar voor de koeien veel beter uit te houden dan buiten.'

Weer

 • Dinsdag
  6° / 1°
  40 %
 • Woensdag
  6° / 1°
  30 %
 • Donderdag
  3° / 0°
  80 %
Meer weer