Felle kritiek op stikstofaanpak kabinet

Landbouwminister Carola Schouten verdedigde donderdagavond haar aanpak van de stikstofproblematiek in de Tweede Kamer. Ze werd van links en rechts onder vuur genomen door de oppositie die het kabinet gebrek aan leiderschap verweet.

Hoe kon er verschil ontstaan tussen de aanpak die de minister beoogt en de aanpak die de provincies voorstaan? Dat wilden onder meer GroenLinks, SP en PvdA van de minister weten. Schouten had in eerste instantie haar plan uit de doeken gedaan. Kort daarop bleek dat de provincies een eigen strengere uitleg gaven aan de aanpak. Dat zorgde voor onduidelijkheid onder boeren, met de demonstraties bij de provinciehuizen tot gevolg.

'Het is een chaos. U heeft onduidelijkheid gecreëerd', verweet Jesse Klaver (GroenLinks) de minister. Hij wilde van haar weten hoe en wanneer de minister de plannen met de provincies had besproken. Schouten liet weten dat 'de antwoorden er komen, maar niet nu'. Ze heeft toegezegd binnen enkele weken met een exacte reconstructie te komen van de gesprekken die zij met de provincies heeft gehad.

Kritisch

De minister was in de beantwoording kritisch op haar eigen optreden. 'Ik had een aantal zaken beter moeten doen.' Hoewel Thierry Baudet (FvD) hintte op een motie van wantrouwen, wat tot het vertrek van Schouten zou kunnen leiden, kwam het niet zover.

Frank Futselaar (SP) verweet het kabinet een gebrek aan leiderschap in de aanpak van de stikstofimpasse. Dat het kabinet projecten als vliegveld Lelystad voorlopig buiten de aanpak laat, stuitte de SP'er tegen de borst. 'Het kabinet ziet de realiteit niet en gaat door met het aannemen van personeel voor Lelystad Airport. Het kabinet gedraagt zich als het orkest op de Titanic dat de opdracht had om door te spelen, alsof er niets aan de hand was.'

Initiatieven

Wat Schouten inmiddels wel heeft, is meer tijd. Zij sprak met de provincies af om uiterlijk 1 december duidelijkheid te geven over een stikstofaanpak waarmee ruimte komt voor economische en maatschappelijke initiatieven. Daarmee moet de vergunningsverlening voor alle sectoren op gang komen. Die oplossing moet dan wel stand houden voor de rechter en niet zoals het Programma Aanpak Stikstof door de Raad van State van tafel worden geveegd.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  19° / 7°
  40 %
 • Zondag
  20° / 7°
  10 %
 • Maandag
  22° / 8°
  10 %
Meer weer