Voederwaarde+loopt+rap+achteruit+in+gras
Nieuws
© Twan Wiermans

Voederwaarde loopt rap achteruit in gras

Op veel percelen staat een flink pak gras dat door de natte omstandigheden niet het land af kan. Het VEM-gehalte, de voederwaarde, van dat gras loopt met ras tempo terug.

Volgens adviseur Gerard Abbink van Groeikracht zijn er melkveehouders die twee à drie weken geleden nog hebben gemaaid. 'Die hebben niet een acuut probleem. Sneden die er al vier weken of langer op staan, leveren toch flink in.'

Hoe groot dat probleem is, hangt af van de ruwvoervoorraad op het bedrijf. 'Er zijn bedrijven die de najaarssnede nog goed kunnen gebruiken voor het melkvee. Anders wordt het een snede die je misschien beter aan het jongvee kunt voeren.'

Draagkracht

Abbink adviseert melkveehouders om, zodra het droog is en de draagkracht van het perceel het toelaat, het gras te maaien. Het liefst met een korte veldperiode waarbij het gras binnen 24 uur wordt ingekuild.

'De dagen worden steeds korter, het gras wordt er anders niet droger op. Maai bijvoorbeeld met een triplemaaier waarna het gras direct verder kan drogen in het zwad.'

Schoon in kuil

Volgende week lijken de omstandigheden beter te zijn. 'Ga niet gelijk bij het eerste zonnestraaltje maaien', waarschuwt adviseur Alidus Hidding van VIB. 'Het is vooral een uitdaging om het gras schoon in de kuil te krijgen zonder modder. Als het gras nog even staat, droogt het beter. Als het gras nog vochtig en zwaar is, slaat het plat en neem je veel rommel mee in de kuil.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  31° / 21°
  80 %
 • Vrijdag
  27° / 20°
  80 %
 • Zaterdag
  25° / 19°
  50 %
Meer weer