Boer+in+Oost%2DNederland+mist+20+tot+30+procent+gras
Achtergrond
© Mariska Bloemberg-van der Hulst

Boer in Oost-Nederland mist 20 tot 30 procent gras

Veel boeren in Friesland hebben het afgelopen seizoen een enorme bult gras gewonnen, terwijl de grasgroei in het oosten van het land stokte.

'Grillig', kenmerkt Gerard Abbink, adviseur bij Groeikracht, het grasseizoen van 2019. Dat had te maken met de tweede droge zomer op rij. 'De productie van de eerste en tweede snede was goed, maar daarna was het een herhaling van 2018, vooral in het oosten van Nederland.'


In deze regio missen melkveehouders 20 tot 30 procent van de grasopbrengst. Vooral de oudere graspercelen zijn hier aan vervanging toe. Nieuwe percelen waren volgens Abbink in het voorjaar net voldoende hersteld, maar veel doorgezaaide graslanden zijn later in het seizoen alsnog verdroogd. Wat betreft productie zijn de boeren in het noorden en westen van het land het beste af. 'Onze klanten in Friesland zeggen dat ze nog nooit zoveel gras hebben gewonnen.'

Boterzuursporen

Eurofins Agro typeert het grasjaar 2019 als een met veel boterzuursporen in de melk. Dit is volgens productmanager Dennis Klein Koerkamp te verklaren doordat in de eerste week van mei veel voorjaarskuilen zijn ingekuild met een laag drogestofgehalte en veel eiwit. Mogelijk speelt een hoog ruwasgehalte ook mee.

Onze klanten in Friesland zeggen dat ze nog nooit zoveel gras hebben gewonnen

Gerard Abbink, adviseur bij Groeikracht


De zomerkuilen bevatten weinig eiwit. Ruim 30 procent van de zomerkuilen geeft een totaal ruweiwitgehalte onder de 150 gram. Dat is lager dan voorgaande jaren. Ook in de mineralengehalten zijn de effecten van de weersomstandigheden goed zichtbaar. De zwavelbemesting blijkt veelal slecht benut door de droge en koude meimaand.

Matig juligras
Al jarenlang blijft de grasgroei en -kwaliteit in juli achter. Gerard Abbink van Groeikracht: 'Bemest beperkt en reserveer het gras eventueel voor pinken. Is het gras voor de koeien, maai dan tijdig.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  6° / 3°
  90 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  40 %
 • Vrijdag
  6° / -1°
  40 %
Meer weer