Grasgroei+kurzrasen+valt+niet+tegen
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Grasgroei kurzrasen valt niet tegen

Door het toepassen van kurzrasen levert de groei van het gras wel in, maar minder dan gedacht. Dat blijkt uit onderzoek van Amazing Grazing op proefboerderij Zegveld.

Kurzrasen is een standweide met een grashoogte van 3 tot 5 centimeter. Een enkele Nederlandse melkveehouder past het toe, net als enkele tientallen melkveehouders in Duitsland, België en Zwitserland. Kurzrasen zou een hogere melkproductie per hectare kunnen geven uit weidegras. Op proefboerderij Zegveld wordt gekeken of dit ook lukt in het veenweidegebied.

Op proefboerderij Zegveld was de drogestofopbrengst van grasland bij kurzrasen in 2016 13 procent en in 2017 24 procent lager dan bij stripgrazen. Het verschil was beduidend kleiner dan de ruim 30 procent waar vooraf rekening mee werd gehouden.

Groen blad

Kort en vaak weiden is in theorie niet goed voor de hergroei van het gras. In vergelijking met omweiden of stripgrazen is de hoeveelheid groen blad klein waardoor het gras nooit maximaal kan groeien.

Tijdens de beweidingsproeven in Zegveld zijn bij kurzrazen en stripgrazen, voor en na beweiding, telkens vijftig spruiten Engels raaigras afgeknipt en daarna uit elkaar gerafeld. Van elke spruit werd het aantal bladeren geteld en werden de totale lengte van de bladschijven en de schijnstengel gemeten.

Blad-stengelverhouding

Bij kurzrasen was de totale lengte van alle bladschijven gemiddeld ongeveer 9 centimeter. De lengte van de schijnstengel was 3 centimeter. De blad-stengelverhouding was dus ruim drie.

Bij stripgrazen nam de lengte van de bladschijf tijdens beweiding sterk af. Het gaat om een afname van ongeveer 30 naar 6 centimeter. De stengellengte nam ook af, van 7 à 8 naar 6 centimeter. Vanwege de grote afname van de bladschijf en de geringe afname van de schijnstengel daalde de blad-stengelverhouding bij stripgrazen van vijf naar een.

Verklaring

Op basis van deze gegevens hebben de onderzoekers wel een verklaring voor het geringe groeiverlies bij kurzrasen. Bij kurzrasen is er op elk moment een redelijk constante hoeveelheid groen blad over, waardoor de plant minder afhankelijk is van de wortel- en stengelreserves. Er is altijd ruim drie keer zoveel bladschijf als schijnstengel aanwezig.

'Bij stripgrazen moet de hergroei letterlijk uit de tenen komen', schrijven de onderzoekers. 'De hoeveelheid groen blad is na een beweiding zelfs minder dan bij kurzrazen. De hoeveelheid bladschijf en schijnstengel zijn vrijwel gelijk. Uiteraard groeit het gras bij stripgrazen langer door, zodat de reserves weer ruimschoots aangevuld kunnen worden.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  19° / 15°
  50 %
 • Zondag
  20° / 13°
  50 %
 • Maandag
  19° / 11°
  20 %
Meer weer