Oktoberschade weer vergoed

Provincie Noord-Holland vergoedt ook in 2020 de schade aan oktobergras in en om Natura 2000-gebieden. Een belangrijk besluit, met name voor de Zeevang, meent faunabestuurder Albert Hooijer van LTO Noord.

Oktoberschade+weer+vergoed
© Gerard Vrakking Fotografie

De schade door ganzenvraat, vertrapping en verslemping loopt elk jaar in de miljoenen. En dat bedrag wordt elk jaar hoger, stelt Hooijer. 'Daarom zou het nog beter zijn om de mogelijkheden voor de bejaging van ganzen structureel uit te breiden.'

LTO Noord stelt zich op het standpunt dat wildbeheer achterloopt op de doelstellingen. 'Het zou meer maatschappelijk verantwoord zijn om extra middelen in te zetten, om schades te voorkomen. Lukt dat niet, dan is een eerlijke vergoeding noodzaak.'

'Extra problematisch'

De Zeevang wordt jaarrond geplaagd door ganzenoverlast, mede door de uitwerking van Natura 2000-beleid. 'Extra problematisch, omdat ruim 80 procent daarvan evengoed een agrarische bestemming heeft', zegt Hooijer.

In 2017 tekenden zeventien veehouders bezwaar aan tegen het Faunafonds dat de oktoberschade niet wilde vergoeden. Uit taxatierapporten bleek dat de schade destijds 1,5 ton bedroeg. 'Sindsdien is de overlast alleen maar vergroot. Daarom is het beter om dit probleem bij de kiem aan te pakken', besluit Hooijer.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  4° / -3°
  10 %
 • Zondag
  6° / 2°
  20 %
 • Maandag
  8° / 5°
  50 %
Meer weer