Meer duurzaam materiaal uit olifantsgras

DOEN Participaties en VP Capital investeren 1 miljoen euro in Vibers. Dat is een bedrijf dat materialen maakt van olifantsgras. Vibers gaat olifantsgras uit Nederland als duurzame grondstof verder ontwikkelen en de marktpositie versterken.

Meer+duurzaam+materiaal+uit+olifantsgras
© Han Reindsen

Vibers gaat met de investering een volgende generatie duurzame materialen ontwikkelen zoals bioplastic, bio-beton, papier en karton. Producten die al worden gemaakt van olifantsgras zijn onder andere drukwerk, enveloppen, bloempotten en betonnen banken.

DOEN Participaties investeert al bijna 25 jaar in innovaties die de wereld groener en socialer te maken. De keus van DOEN Participaties is op Vibers gevallen omdat het bedrijf met het gebruik van olifantsgras de footprint van materialen verkleint.

Het voordeel van het snel groeiende gras is dat het in Nederland is te telen op braakliggende gronden zonder meststoffen, gewasbescherming en irrigatie. Per hectare neemt het vier keer meer CO2 op dan een vergelijkbaar gebied met bomen.

Circulaire economie

'Door olifantsgras te gebruiken, kunnen beton, plastic, karton en papier op den duur honderd procent duurzaam worden', vertelt Wouter van Westenbrugge van DOEN Participaties. 'We helpen Vibers dan ook graag om samen met producenten nieuwe toepassingen te ontwikkelen en zo een volgende stap te zetten naar een circulaire economie.'

Ook Jeroen Heine, directeur VP Capital, is enthousiast over de aanpak van het bedrijf. 'Onze investering in Vibers past bij de visie van VP Capital om duurzame vooruitgang te stimuleren via investeringen. We zijn een lange termijn investeerder en kijken ernaar uit om de groei van het bedrijf te ondersteunen.'

Milieu-impact

Volgens Jan-Govert van Gilst, de oprichter van investeringsmaatschappij Vibers, is er veel belangstelling voor de nieuwe materialen op basis van olifantsgras. 'Producenten, supermarkten en consumenten zijn zich steeds meer bewust van de milieu-impact van producten. Met onze materialen dragen wij bij aan het terugdringen van de CO2-uitstoot en de plastic afvalberg. Ook pakken we de grondstofschaarste aan.'

Oprichter Van Gilst zag negen jaar geleden tijdens een vakantie op Borneo veel plastic en rommel op de stranden liggen. Tegelijk zag hij hoeveel regenwoud er wordt gekapt voor voedselwinning. Thuis gekomen besloot hij zijn baan op te zeggen om een duurzaam materiaal te ontwikkelen dat onder andere plastic kan vervangen.

Door gesprekken kwam hij op het spoor van olifantsgras. De plant komt oorspronkelijk uit Azië en groeit daar gewoon in het wild. Om de voedselproductie niet in de weg te zitten, laat Vibers het olifantsgras groeien op gronden die braak liggen. Ook werkt Vibers samen met boeren zodat zij olifantsgras kunnen verbouwen op het moment dat er op hun grond geen andere gewassen groeien.

Onderzoekers

Olifantsgras (Miscanthus) is al vele jaren in beeld bij onderzoekers en het gewas wil maar niet doorbreken. Zo'n dertig jaar geleden introduceerde akkerbouwer Dries Drenth uit Ter Apel het gewas in Nederland. Sindsdien hebben verschillende onderzoekers gekeken naar de kansen van olifantsgras. Ze hebben het wel omschreven als 'superriet' of 'supergewas'.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 7°
  90 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  90 %
Meer weer