%27Zorg+met+gezonde+pens+voor+betere+kringloop%27
Achtergrond
© Lely

'Zorg met gezonde pens voor betere kringloop'

De koe is kampioen in kringlopen, volgens algemeen directeur Dierwetenschappen Martin Scholten van Wageningen University & Research. Om de kringloop te optimaliseren, moet de penswerking meer focus krijgen, ook van de dierenarts.

Dit stelde Scholten tijdens een congres voor rundveedierenartsen, vorige maand in Den Bosch. 'Je ziet de wereld veranderen. Terwijl vroeger de drang naar veel voedsel en voedselzekerheid een belangrijke rol speelde, is er de laatste jaren steeds meer aandacht voor kringlopen, ook in de landbouw', zegt hij.

'Voor sommige mensen is de circulariteit reden om te stellen dat we wereldwijd minder melk en vlees moeten produceren. De koe is echter kampioen in kringlopen. Bij dit kringloopdenken gaat het namelijk om het zo efficiënt mogelijk benutten van hernieuwbare residuen uit planten, voedsel en dieren, zoals mest', vervolgt Scholten.


Pensmicroben

Volgens de algemeen directeur Dierwetenschappen spelen de pensmicroben in de koe hier een belangrijke rol. Zij kunnen biomassa, die bijna nergens anders voor te gebruiken is, omzetten in bruikbare bestanddelen als melk en mest. Gezondere pensmicroben zorgen ervoor dat mest zo efficiënt mogelijk wordt geproduceerd. Ook houdt dat de koe gezond.

'De uitdaging is om de pens gezond te houden en zo de methaanuitstoot te beperken. Dit kan bijvoorbeeld met fokkerij. Hier wordt onder meer gekeken naar voerefficiëntie. Ook is het juiste voer, een gebalanceerd rantsoen, een must. Hier is een belangrijke rol weggelegd voor de dierenarts. Een goede gezondheid van de pens, en daarmee de pensmicroben, is nodig.'

Herkauwmeters

Scholten ziet dat er al slagen worden gemaakt; koeien krijgen soms herkauwmeters. Met het aantal herkauwslagen wordt de pensgezondheid in beeld gebracht. Hij denkt dat de dierenarts de komende jaren nog meer kennis moet opdoen over de pens en -bacteriën om zo te zorgen voor een goede vertering.

'We hebben herkauwers nodig voor de kringloop. De dierenarts speelt hierin zeker een grote rol.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  20° / 15°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  60 %
 • Zondag
  20° / 14°
  50 %
Meer weer