Tjeerd+de+Groot+sluit+verplichte+sluiting+niet+uit
Nieuws
© Dirk Hol

Tjeerd de Groot sluit verplichte sluiting niet uit

D66-Kamerlid Tjeerd de Groot sluit niet dat er op termijn een verplichte sluiting van boerenbedrijven komt. Hij wil in 2025 de veestapel gehalveerd hebben.

Dat zegt De Groot in een interview met De Volkskrant dat vandaag is gepubliceerd. Hij zegt hierin dat er meer pijnlijke beslissingen en demonstraties in het verschiet liggen.

Het D66-Kamerlid noemt de halvering van de veestapel een 'consequentie van de kabinetsvisie' ondanks dat landbouwminister Carola Schouten zegt dat er onder haar bewind geen gedwongen halvering van de veestapel komt. De Groot ziet het anders. 'In eerste instantie kijk je naar de boeren die al willen stoppen. Maar je moet zeker niet uitsluiten dat we sluiting van bedrijven gaan verplichten. Anders gaat iedereen wachten en gaat de uitkoopprijs alleen maar omhoog. Dan is de belastingbetaler aan de beurt en dat willen we niet', citeert de krant hem.

'Er is geen alternatief'

De halvering van de veestapel kan wat de D66'er betreft in 2025 een feit zijn, mits er voldoende geld voor beschikbaar is. De stikstofcrisis noemt hij een extra reden om nu grootschalig met de door hem gewenste kringlooplandbouw te beginnen. 'We moeten nu keuzes maken. Heel veel jonge gezinnen zoeken een woning en tegelijkertijd moeten we de natuur beschermen. Niet alles kan. Hoe je ook rekent: 70 procent van de Nederlandse stikstofuitstoot komt van de landbouw. Dan moet daar iets gebeuren. Er is geen alternatief.'

Volgens De Groot staat de hele Kamer achter deze filosofie, inclusief de minister. 'Maar je komt er niet door alleen maar een mooi verhaal te vertellen in een zaal vol boeren waarna iedereen met een warm gevoel naar buiten gaat. Er zijn consequenties. Moeilijke beslissingen zijn onvermijdelijk, het zal soms pijn doen en er zullen meer boerenprotesten komen.'

Weer

 • Woensdag
  15° / 7°
  50 %
 • Donderdag
  15° / 6°
  20 %
 • Vrijdag
  14° / 9°
  50 %
Meer weer