Einde dreigt voor chloorprofam in uien

De Europese toelating van de werkzame stof chloorprofam staat vanwege procedurele redenen op de tocht. 'Volstrekt onacceptabel. Het is een belangrijke herbicide in uien en de toepassing is veilig', zegt LTO-akkerbouwvoorman Jaap van Wenum.

Einde+dreigt+voor+chloorprofam+in+uien
© Haijo Dodde

Deze week vergaderde het permanent comité Plants, Animals, Food and Feed (SCoPAFF) van de Europese Unie. Eén van de agendapunten was de werkzame stof chloorprofam. Nieuwe gegevens, die nodig zijn voor het besluitvormingsproces, zijn niet op tijd aan te leveren.

'Toepassing van chloorprofarm in uien is veilig en we kunnen het middel niet missen. Het alternatief is wieden van onkruid. Als procedures niet werken, moet je die aanpassen in plaats van de teelt te slachtofferen', stelt Van Wenum.

Advies opgesteld

Nederland is via het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) de rapporterende lidstaat voor de werkzame stof chloorprofam. Ctgb, dat het wetenschappelijk advies opstelde, ziet mogelijkheden voor veilig gebruik van het middel als herbicide in de teelt van sla, uien en bloembollen.

Voor de toepassing van chloorprofam als kiemremmer bij aardappel, zijn Ctgb en de Europese Voedselveiligheidsautoriteit EFSA beide van mening dat er te veel zorgen zijn over een veilig gebruik. Van Wenum dacht in eerste instantie dat het bij het verbieden van chloorprofam over deze toepassing zou gaan.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  8° / 0°
  10 %
 • Dinsdag
  5° / -3°
  10 %
 • Woensdag
  6° / -6°
  10 %
Meer weer