Chloor+IPC+opgebruiken+tot+oktober+2020
Nieuws
© Twan Wiermans

Chloor IPC opgebruiken tot oktober 2020

De opgebruiktermijn in Nederland voor middelen op basis van de werkzame stof chloorprofam is door Ctgb vastgesteld op 8 oktober 2020.

In de loop van volgend jaar worden de toelatingen van Chloor IPC en vergelijkbare producten geleidelijk ingetrokken. Dat is een gevolg van het besluit van de Europese Commissie eerder dit jaar om de toelating van deze middelen niet te verlengen. Voor Nederland geldt nu een aflevertermijn die varieert van eind januari tot begin juli voor de kiemremmers en herbiciden met chloorprofam als werkzame stof.

Fabrikant UPL, de toelatingshouder van de kiemremmers Neo-Stop en Tuberprop, stelt in een reactie dat een opgebruiktermijn tot oktober 2020 niet betekent dat de middelen voor kiemremming ook nog toegepast worden op aardappelen van oogst 2020 direct na het inschuren.

Afspraken over residunormen

'Dat ligt niet erg voor de hand', vertelt technisch specialist Leen Struik van UPL. 'Vanaf het moment dat chloorprofam niet meer gebruikt mag worden, gelden ook andere residunormen. Overigens moet de aardappelsector over het vaststellen van deze normen op Europees niveau nog afspraken maken.' Van Chloor IPC en vergelijkbare middelen is bekend dat nog lange tijd na toepassing residu is terug te vinden.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  5° / 0°
  40 %
 • Woensdag
  5° / 0°
  20 %
 • Donderdag
  4° / 0°
  70 %
Meer weer