Brussel+moet+duidelijkheid+verschaffen+over+chloorprofam
Nieuws
© DLV

Brussel moet duidelijkheid verschaffen over chloorprofam

Het is afwachten welke procedure de Europese Commissie gaat volgen voor het besluit over het wel of niet verlengen van de toelating van de werkzame stof chloorprofam.

Op dit moment is volgens het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) sprake van een vage situatie omtrent het middel dat gebruikt wordt als kiemremmer in de aardappelbewaring en als herbicide in de uienteelt. Deze week stemde de Standing Committee on Plants, Animals, Food and Feed (SCoPAFF) tegen het voorstel voor een Europees verbod op gebruik van chloorprofam.

'Het is nu aan de Europese Commissie om een definitief besluit te nemen. Het is onduidelijk hoe en in welke speciale commissie dat gaat gebeuren. Wel is in elk geval een extra stemronde van de lidstaten noodzakelijk', meldt een Ctgb-woordvoerder.

Ontbrekende studies

Landbouwminister Carola Schouten melde vorige week nog in een Kamerbrief dat Nederland zich in eerste instantie heeft onthouden van de stemming over het voorstel om de toelating van chloorprofam niet te verlengen. Het Ctgb adviseerde de minister overigens om in te stemmen met een verbod op de werkzame stof vanwege ontbrekende studies van toelatingshouders.

Certis bevestigt als producent en leverancier van Chloor IPC de huidige stand van zaken in de toelatingsprocedure. Deskundige Harry Salomons wijst erop dat op dit moment nog niets aan de situatie van chloorprofam gewijzigd is. 'Het wordt de komende periode spannend hoe het besluitvormingsproces rond het middel verder gaat verlopen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  13° / -1°
  10 %
 • Zondag
  12° / 1°
  10 %
 • Maandag
  14° / 0°
  10 %
Meer weer