%27De+knip+verder+open+voor+goede+kiemremming%27
Achtergrond
© Haijo Dodde

'De knip verder open voor goede kiemremming'

Akkerbouwers Henk en Rick Meijer passen standaard in hun aardappelen MH toe voor kiemremming en de bestrijding van opslag. Voor lange bewaring verlengen ze de kiemrust veelal met 1,4Sight.

'Er zijn ook zonder Chloor IPC genoeg mogelijkheden om aardappelen lang te bewaren', stelt Henk Meijer. 'Maar het nadeel is wel dat de knip wat verder open moet.' De akkerbouwer verwijst naar de duurdere kiemremmers die nodig zijn als Chloor IPC straks helemaal wegvalt.

Meijer heeft met zijn zoon Rick een akkerbouwbedrijf in Dronten. Zij telen 50 hectare aardappelen voor fritesverwerking en de schillerij. Het betreft de rassen Titanium, Innovator, Mondeo, Agria en Bildtstar, somt Meijer op. 'Op dit moment hebben we van vorig jaar nog Lady Anna in de bewaring liggen. Die zijn nog prima.'


Schuur chloorvrij houden

De laatste drie jaar gebruiken vader en zoon Meijer Royal MH als basis voor de kiemremming in aardappelen. Rick Meijer legt uit dat daarvoor gekozen is omdat ze sinds die tijd een voormalige uienloods gebruiken voor aardappelbewaring. 'Die schuur is chloorvrij en dat willen we zo houden.'

Afhankelijk van de bewaarduur behandelen de akkerbouwers hun aardappelen in de bewaring aanvullend met 1,4Sight. 'Afgelopen jaar lukte het om mechanisch gekoelde Bildtstar met alleen MH rustig te houden tot de aflevering. Maar normaal starten we met 1,4Sight op het moment dat de knollen iets 'loskomen'', zegt Rick Meijer.

Minder bewaarkosten

Henk Meijer stelt dat het zeker bij Innovator nodig is de ruimtebehandeling te starten met een volle dosering, om de interne kiem onder controle te houden. 'Maar verder zorgt MH ervoor dat we juist minder 1,4Sight gebruiken en dat scheelt in de bewaarkosten.'

Rick Meijer wijst erop dat het vorig jaar vanwege de droogte lastig was om MH op het goede moment toe te passen. 'We hebben 's avonds gespoten, nadat we het gewas hadden beregend. Toch werkte MH minder dan anders. Dat zien we nu aan de aardappelopslag. Ook was het aandeel inwendige kiem bij Innovators hoger dan voorgaande jaren.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  7° / -3°
  10 %
 • Zondag
  6° / -2°
  10 %
 • Maandag
  5° / 0°
  10 %
Meer weer