%27Tijdelijk+verhoogde+norm+nodig+bij+einde+chloorprofam%27
Nieuws
© DLV

'Tijdelijk verhoogde norm nodig bij einde chloorprofam'

Aardappelen die in een bewaring worden opgeslagen waar ooit chloorprofam is toegepast, bevatten vaak residu van CIPC. De Europese aardappelverwerkers lobbyen daarom gezamenlijk voor een tijdelijke verhoogde norm.

De toelating van chloorprofam (CIPC) vervalt per oktober 2020. Het middel mag dit bewaarseizoen dus voor het laatst toegepast worden. ‘Dit heeft grote impact voor alle telers die aardappelen bewaren, maar ook voor de verwerkende industrie’, zegt Matthijs Meijer, manager agronomie bij Aviko Potato.

De actieve stof chloorprofam zit in nagenoeg alle huidige kiemremmingsmiddelen (onder andere Tuberprop, Nogerma en Gro-Stop). Volgens Meijer weten de telers dat chloorprofam wordt verboden, maar de impact daarvan is voor de gehele sector en de telers echter nog niet geheel duidelijk.

Om hierover meer duidelijkheid te krijgen, wil Aviko hierin samen met de telers optrekken. Meijer: ‘We starten een traject op dat gericht is op informatievoorziening (voortschrijdend) en kennisoverdracht over de gevolgen van de intrekking van de toelating en de alternatieven die er voor de telers zijn.’

Lagere residunorm

Een Europees verbod voor toelating van chloorprofam geldt vanaf oktober 2020. Als gevolg daarvan zal in aardappelen de maximale hoeveelheid residu (MRL) van een middel dalen van de huidige norm (10 milligram per kilo) naar een veel lagere norm. Concreet betekent dit dat er geen - of maar heel weinig - residu meer mag worden vastgesteld. Het is nog niet duidelijk vanaf welke datum deze nieuwe norm geldt en of er wellicht een tijdelijke iets hogere norm gaat gelden.

Aardappelen die in een bewaring worden opgeslagen waar ooit chloorprofam is toegepast, bevatten vaak residu van CIPC. Daarom lobbyen de Europese aardappelverwerkers gezamenlijk voor een tijdelijke verhoogde norm. Dat onderbouwen ze met een dossier van metingen in 30 bewaringen waarin voorheen chloorprofam is gebruikt, maar afgelopen bewaarseizoen niet.

Ook Aviko Potato heeft enkele bewaringen voor dat onderzoek ingebracht. De verwachting is dat mede op basis hiervan de eerste jaren een iets verhoogde norm gaat gelden. Het besluit over de komst van de tijdelijke hogere norm, de hoogte en de duur van die norm wordt waarschijnlijk in februari 2020 genomen.

Samen optrekken

Naast de activiteiten op Europees niveau, zal Aviko haar telers actief betrekken bij het wegvallen van chloorprofam. ‘Wij willen graag samen optrekken met onze telers en nemen onze verantwoordelijkheid door telers goed te informeren over de veranderingen en de keuzes die gemaakt moeten worden’, zegt Meijer.

Bijvoorbeeld informatie over alternatieve kiemremmingsmiddelen en hun ‘gebruiksaanwijzing.’ Aviko Potato zal deze aanreiken met actuele informatie, praktijkervaringen, kosten en advies over de toepassing, onder andere tijdens winterbijeenkomsten. ‘De teler maakt daarna zelf de keuze welk middel hij wil gebruiken voor oogst 2020.'

Weer

 • Donderdag
  16° / 10°
  20 %
 • Vrijdag
  17° / 11°
  70 %
 • Zaterdag
  16° / 11°
  90 %
Meer weer