Crevits+is+nieuwe+Vlaamse+landbouwminister
Nieuws
© Eigen Foto

Crevits is nieuwe Vlaamse landbouwminister

De Vlaamse viceminister-president krijgt het druk. De voormalige minister van Onderwijs Hilde Crevits gaat de hoogste post op de ministeries van Werk, Economie, Sociale Economie, Innovatie én Landbouw vervullen in de nieuwe Vlaamse regering.

Crevits (52) is intussen twaalf jaar onafgebroken Vlaams minister. Voor de landbouwsector is ze geen onbekende, omdat ze in 2007 begon als bewindspersoon met onder meer Mobiliteit, Openbare Werken, Energie en Leefmilieu in haar portefeuille.

Als kersverse landbouwminister krijgt de christendemocrate een breed pakket aan bevoegdheden voor de kiezen. Naast landbouw gaat de Vlaamse zich ook bemoeien met de departementen Werk, Economie, Sociale Economie en Innovatie.

Kringlooplandbouw

De Vlaamse primaire sector wordt - evenals in Nederland - geconfronteerd met vele uitdagingen, waaronder een lage rendabiliteit, prijsvolatiliteit en milieubelasting.
In het nieuwe regeerakkoord staat dat Vlaanderen ook wil overschakelen naar kringlooplandbouw om deze uitdagingen het hoofd te bieden.

Het akkoord duidt de Vlaamse land- en tuinbouw als kwetsbaar, met een zwakke positie in de keten, de vraag van de consument naar bio die de lokale productie overstijgt en subsidie-afhankelijkheid in verschillende deelsectoren.

Boerenvakmanschap

Kansen ziet de regering in het boerenvakmanschap dat moet evolueren naar sterk ondernemerschap, betere toegang tot landbouwgronden en het terugdringen van de milieu- en klimaatimpact.

Crevits, die deze klus moet gaan klaren, blijft tevens viceminister-president in de nieuwe regering-Jambon.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  6° / 1°
  30 %
 • Vrijdag
  4° / 2°
  50 %
 • Zaterdag
  7° / 2°
  40 %
Meer weer