De Standaard constateert mestfraude Vlaanderen

In Vlaanderen wordt op grote schaal gefraudeerd met mestverwerking. Dat stelt het Vlaamse dagblad De Standaard op basis van eigen onderzoek.

De+Standaard+constateert+mestfraude+Vlaanderen
© Twan Wiermans

De krant baseert zich op anonieme bronnen zonder dat er concrete cijfers over de fraude worden genoemd. Het zou gaan om een 'miljoenenkwestie'. Het nieuws komt op een gevoelig moment. Woensdag wordt in het Vlaams parlement gestemd over het nieuwe mestactieplan.

Volgens de krant wordt er op grote schaal geknoeid met mestverwerking. Lege of slechts gedeeltelijk gevulde vrachtwagens rijden tussen boeren en mestverwerkers om de indruk te wekken dat de mest wordt verwerkt. Deze mest wordt volgens de krant echter niet verwerkt, maar op het land uitgereden. De krant sprak voor het artikel met boeren, mestverwerkers, erfbetreders, een medewerker van de Vlaamse Landmaatschappij en mensen uit de milieubeweging.

Mestactieplan

Het nieuwe mestactieplan, waarover woensdag wordt gestemd, bevat volgens het Vlaams infocentrum land- en tuinbouw (Vilt) veel strengere regels. De slagkracht voor handhaving wordt vergroot. Zo zijn er meer mogelijkheden om dwangsommen op te leggen.

Boerenbelangenbehartiger De Boerenbond heeft inmiddels gereageerd op de bevindingen. 'Fraude is ontoelaatbaar en moet hard aangepakt worden. Dergelijke praktijken besmeuren het imago van de hele sector en zijn een kaakslag voor de overgrote meerderheid van de landbouwers die wel correct handelen.'

Cowboys

Volgens De Boerenbond moeten 'cowboys en fraudeurs' worden aangepakt. De organisatie wijst op het belang van mestverwerking. 'Mestverwerking is de hoeksteen van ons mestbeleid. De regels moeten dan ook correct toegepast en nageleefd worden. Het is aan de Mestbank om hierop toe te zien.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
Meer weer