Vechtstromen+zint+op+maatregelen+bij+buffer
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Vechtstromen zint op maatregelen bij buffer

Waterschap Vechtstromen start binnenkort met het maatregelenplan voor het gebied tussen de zuidelijke bufferzone van het Bargerveen en het Schoonebeekerdiep.

Het plan wordt opgesteld in samenspraak met belanghebbenden. Uitvoering ervan moet tegengaan dat boeren last krijgen van de waterbuffer. Die beschermt het Bargerveen tegen verdroging.

Volgens projectleider Tjeerd Dijkstra van het waterschap wordt het gebied zo ingericht dat het kwelwater uit de waterrijke bufferzone via watergangen wordt afgevoerd naar het even verderop gelegen Schoonebeekerdiep. 'In 2009 zijn afspraken gemaakt over een drooglegging van 1 meter onder het maaiveld. Daar houden wij ons aan.'

Landbouwgrond

Vechtstromen wacht nog op het afronden van het ruilplan, uiterlijk eind 2019. 'Daarna kunnen we aan de slag. We willen gedetailleerde maatregelen treffen om ons aan de afspraken te houden. Uitgangspunt blijft dat het gebied de functie landbouwgrond houdt. Daar worden de maatregelen op afgestemd.'

Boeren krijgen mogelijk te maken met overstroming van de bufferzone. Maar dat moet binnen de perken blijven, stelt Dijkstra. 'We rekenen met hoogstens eens in de tien jaar voor grasland en eens in de twintig jaar voor bouwland. Omdat wij de buffer als waterschap beheren, hebben we het zelf in de hand.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  9° / -2°
  30 %
 • Donderdag
  9° / -2°
  10 %
 • Vrijdag
  12° / -1°
  10 %
Meer weer