Beregeningsverbod Twente en Achterhoek ingesteld

Het halen van water uit beken, sloten en vijvers is vanaf donderdag 18 juli verboden in Twente en de Achterhoek. Het beregeningsverbod gaat om 12 uur in, melden de waterschappen Rijn en IJssel en Vechtstromen.

Beregeningsverbod+Twente+en+Achterhoek+ingesteld
© Koen van Wijk

Twente en de Achterhoek zijn de twee droogste gebieden van Nederland en liggen op hoge zandgronden. Ondanks enkele regenbuien in de afgelopen dagen kampen de streken met erg lage waterstanden en een neerslagtekort van 200 - 220 millimeter. Dat is vergelijkbaar met de extreme droogte van 2018.

Het verbod moet de watertoevoer naar stedelijk gebied zo lang mogelijk op peil houden. Maar ook problemen met de waterkwaliteit en volksgezondheid beperken, zoals ongedierte, bacteriën, vissterfte, blauwalg en botulisme.

Droogte

De twee waterschappen nemen hun eigen specifieke maatregelen die passen bij het gebied. Wat overeen komt is dat beide gebieden in tijden van droogte voor een groot deel afhankelijk zijn van regen.

Wateraanvoer is er beperkt of niet mogelijk. Met de huidige weersverwachtingen is geen verbetering van de situatie te verwachten. Daarom zijn de verboden ingesteld. Er wordt streng opgetreden tegen overtreders van de verboden.

Grondwater

Het is daarnaast verboden grondwater te gebruiken om te beregenen in en om twee kwetsbare natuurgebieden: Stelkampsveld (bij Borculo) en De Zumpe (bij Doetinchem). Het verbod voor grondwater geldt voor alle onttrekkingen van zowel particulieren als bedrijven in een zone binnen 200 meter van de natuurgebieden.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  14° / 6°
  10 %
 • Maandag
  10° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  50 %
Meer weer