Landbouw+niet+langer+in+bestuur+Vechtstromen
Nieuws
© Fotopersbureau Jan Anninga

Landbouw niet langer in bestuur Vechtstromen

In het nieuwe dagelijks bestuur van waterschap Vechtstromen is de landbouwfractie (ongebouwd) voor het eerst niet vertegenwoordigd. Het nieuwe dagelijks bestuur bestaat uit Water Natuurlijk, CDA, AWP en Bedrijven en gaat een 'blauw-groene' koers varen.

Fractievoorzitter Wilbert Siebring (foto) van de landbouwfractie noemt het teleurstellend. 'Onze invloed op het dagelijks bestuur zal anders zijn. Het is historisch. Het is niet eerder gebeurd dat de landbouwfractie geen deel uitmaakte van het dagelijks bestuur. We krijgen nu een oppositierol, en daarin kan je ook nog veel bereiken, zeker als je samenwerkt met andere partijen. '

Siebring denkt dat het te maken heeft met de winst van Water Natuurlijk. 'Zowel CDA als de landbouwfractie in het dagelijks bestuur wordt gezien als een te sterk landbouwblok.'

Het is in de wet vastgelegd dat er minimaal een partij met een geborgde zetel in het dagelijks bestuur van een waterschap moet zitten. Dat wordt in de nieuwe bestuursperiode de fractie bedrijven in plaats van de landbouwfractie. Daarnaast komt ChristenUnie-SGP niet terug in het dagelijks bestuur. Er zijn nu vier in plaats van vijf partijen vertegenwoordigd in het Waterschapsbestuur.

Wel punten in bestuursakkoord

Informateur Bart Krol heeft eerst een bestuursakkoord gemaakt. Siebring: 'Daarin staan veel punten in die van ons afkomstig zijn, dus dat is positief. Wij vinden dat de landbouw een belangrijke rol kan spelen in vergroeningsmaatregelen. Dat gebeurt ook al. Dan heb je een win-winsituatie.’

‘Wij hadden graag onze bijdrage geleverd in het dagelijks bestuur en tijdens de gesprekken met de informateur hadden wij er vertrouwen in dat het goed zou kunnen. Helaas is dat niet het geval.'

Investeren in klimaatverandering

De beoogde dagelijks bestuursleden zijn Nettie Aarnink (Water Natuurlijk), Wim Stegeman (CDA), Hans van Agteren (AWP) en Erik Lievers (Bedrijven). Het nieuwe bestuur wil, volgens waterschap Vechtstromen, extra investeren in het opvangen van de gevolgen van klimaatverandering, vergroening, duurzaamheid en een goede waterkwaliteit.

Ook kiest het bestuur voor beperking van lastendrukstijging. Het nieuwe bestuur wil dat er begin 2020 een vergroeningsstrategie ligt met onder meer aandacht voor een herziening van het maaibeleid.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  10° / 3°
  10 %
 • Woensdag
  9° / 3°
  10 %
 • Donderdag
  10° / 8°
  25 %
Meer weer