Areaal biodynamische teelt groeit met 9 procent

Het biodynamische areaal in Nederland blijft toenemen, mede onder invloed van de toenemende vraag uit Duitsland. In 2018 steeg het beteelde areaal met 9 procent naar 7581 hectare. Dat meldt Stichting Demeter, de certificeringsorganisatie achter het Demeter-keurmerk voor voor biodynamische teelt.

Areaal+biodynamische+teelt+groeit+met+9+procent
© VidiPhoto

De biologisch-dynamische teelt bestrijkt op dit moment 10,6 procent van het totale biologische areaal en 0,4 procent van het totale landbouwareaal in Nederland. In deze cijfers zijn de bedrijven die in omschakeling zijn naar biologisch of biodynamisch meegeteld.

Koploper is Flevoland, waar 2,4 procent van het totale landbouwareaal biodynamisch is. In deze provincie ligt 31 procent van het Nederlandse biodynamische areaal. In 2018 groeide dit areaal hier met 246 naar 2.355 hectare, terwijl het aantal bedrijven op 22 stuks gelijk bleef. Na Flevoland volgen Noord-Holland (1.015 hectare). en Gelderland (902 hectare). Het biodynamisch areaal is het kleinst in Utrecht (135 hectare) en Limburg (97 hectare).

Omvang

Het aantal biodynamische landbouwbedrijven in Nederland nam toe van 138 naar 143. Het totale biodynamisch areaal groeit sneller dan het aantal boerderijen, want de boerderijen worden steeds groter. De gemiddelde omvang steeg van ruim 50 naar 53 hectare.

De 22 boerderijen in Flevoland tellen gemiddeld 107 hectare en daarmee hebben ze gemiddeld de grootste afmetingen. In Drenthe zijn de bedrijven het kleinst. De elf biodynamische boerderijen in die provincie meten gemiddeld 15 hectare.

Ook het aantal licentiehouders voor handel en verwerking nam toe van 71 naar 76. De 1.100 hectare van een Demeter-veehouder die pony’s en Schotse hooglanders laat grazen in een natuurgebied in de duinen, is niet meegeteld in de cijfers

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 10°
  30 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  30 %
 • Woensdag
  19° / 10°
  70 %
Meer weer