Van Paassen teelt met biodiversiteit in de kas

Kwekerij Van Paassen teelt biologisch-dynamische groenten onder glas. Met de afzet van bioproducten in de regio wil het bedrijf de macht van supermarkten inperken. Van Paassen levert ook via webwinkel Biologisch Goed.

Van+Paassen+teelt+met+biodiversiteit+in+de+kas
© Harry Stijger

Rob en Sandra van Paassen hebben 1 hectare kas en bijna 1,5 hectare gras eromheen in Oude Leede, een buurtschap in gemeente Pijnacker-Nootdorp. In 2000 is hun glastuinbouwbedrijf omgeschakeld van gangbare naar biologische kasteelt, waarmee zij zich voorlopers mogen noemen.

'Door de bovengrondse teelt van groene paprika's op steenwol was een omschakelperiode van een half jaar voldoende om biologische producten te produceren', zegt Rob van Paassen.

Natuurvoedingswinkels

'Zes jaar geleden zijn we naar biologisch-dynamisch overgegaan, omdat onze producten dan interessant zijn voor natuurvoedingswinkels. Zij willen iets extra's boven op biologisch hebben, zodat ze zich kunnen onderscheiden van de supermarkten met bioproducten.'

Het bedrijf heeft voor de biologisch-dynamische werkwijze het kwaliteitskeurmerk van Demeter. Voor kasteelten betekent dit dat de grond niet mag worden gestoomd, er een ruimer teeltplan moet zijn en telen volgens een energieplan verplicht is.

Onkruid

'Ons goedgekeurde plan is koude teelten in de winter en warme teelten in de zomer', vertelt de teler. 'Doordat we de grond niet stomen, hebben we meer onkruid. Omdat doodspuiten ook niet mag, is onkruid wieden een grote kostenpost.'

Het afwisselen van komkommers met paprika's en pepers is voldoende om biologisch te telen. 'Voor biologisch-dynamische productie moet er een extra gewas bij. Dat zijn bij ons bladgewassen en dan voornamelijk paksoi.'

Teeltcyclus

Voor de vruchtwisseling heeft het bedrijf met twee kassen een tweejarige teeltcyclus. Begin november is het paprikagewas gesloopt en eind november zijn de laatste pepers geoogst. Daarna plant Van Paassen paksoi, andijvie, sla, veldsla en winterpostelein. De laatste paksoi wordt eind maart geoogst. Rond 1 april start de komkommerteelt.

Deze teelt loopt tot half september, waarna het gewas wordt gerooid. Daarna volgen de bladgewassen. Vanaf half september tot eind november plant de teler iedere week een vak met paksoi. De oogst is van half november tot eind maart. In februari begint het planten van rode paprika en pepers.

Pepers

Van Paassen is gespecialiseerd in pepers. Hij teelt dertien pepersoorten, waaronder Habanero, Jalapeño, Santa Fe, Rawit, Scotch Bonnet (rood en geel), Padron en chilipeper (oranje, rood en geel). De peperoogst start begin april.

De ondernemer probeert de biologische balans in stand te houden door onder andere selderij bij pepers te planten, net als koolrabi en boskroten tussen de paprika's. 'Hierdoor vergroot je de biodiversiteit in je kas en heb je waardplanten voor luis, waardoor de biologische bestrijding beter verloopt.'

Paarden

Naast de kas ligt grasland waar Van Paassen paarden houdt, ook op biologische wijze. De mest scheppen ze van het weiland af.
Voor de voorraadbemesting, die de ondernemer in december na de bladgewassen toedient, gebruikt hij paardenmest samen met koeienmest van biologische veehouder Jan Duijndam in Delfgauw.

Om geen overschrijding van stikstof uit dierlijke meststoffen te hebben, wordt het ene jaar dierlijke mest gebruikt en het andere jaar plantaardige compost van bermmaaisel en snoeihout.

Nautilus Organic

Van Paassen is lid van de biologische telersvereniging Nautilus Organic. Via deze organisatie verloopt de afzet, het grootste deel gaat onder het label Nature & More naar Eosta.

In de regio zijn ook enkele wekelijkse afnemers, zoals de boerderijwinkel van Hoeve Biesland in Delfgauw, Rechtstreex in Rotterdam en de webwinkel Biologisch Goed voor levering van Zuid-Hollandse producten. 'Biologisch Goed is een mooi afzetinstrument voor de regio Zuid-Holland', vindt Van Paassen.

Wekelijkse levering

Voor de wekelijkse levering kunnen consumenten en groothandelaren tot maandagmiddag 12 uur via de webwinkel bestellen. De bestellingen worden klaargemaakt bij Hans en Jan Rozendaal in Strijen voor bezorging op donderdag.

Wekelijks bestellen ongeveer 150 consumenten boodschappen bij Biologisch Goed. Ook kopen restaurants en winkels hier in.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  24° / 17°
  75 %
 • Maandag
  23° / 14°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 17°
  50 %
Meer weer