Lintje+voor+Piet+van+IJzendoorn+bij+afscheid+BD%2DVereniging
Nieuws
© Eigen Foto

Lintje voor Piet van IJzendoorn bij afscheid BD-Vereniging

Burgemeester Gerrit Jan Gorter van Zeewolde benoemde afgelopen zaterdag Piet van IJzendoorn tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Van IJzendoorn kreeg de onderscheiding voor zijn jarenlange en intensieve bijdrage aan de ontwikkeling van de alternatieve landbouw en professionalisering van zorgboerderijen. 'Deze onderscheiding is een erkenning van een beweging van mensen die iets willen: de transitie van het landbouwsysteem naar een systeem waarin de vruchtbaarheid van de bodem centraal staat', zei Van IJzendoorn in zijn dankwoord.

De onderscheiding werd hem uitgereikt tijdens de Jaardag van de Vereniging voor Biologisch-Dynamische Landbouw en Voeding (BD-Vereniging) en Stichting Grondbeheer. Op die dag stond het streven naar een rechtvaardigere samenleving centraal.

Financiële prikkels

Van IJzendoorn wees erop hoe een landbouw die zich moet organiseren naar financiële prikkels (grondprijzen, hoog renderende gewassen) niet anders kan dan een weg in slaan van bodemuitputting, verlies van landschapswaarden en uiteindelijk het verdwijnen van de boeren. Dat is volgens hem een doodlopende weg.

Een alternatief is volgens Van IJzendoorn om de landbouw te organiseren vanuit het verzorgen van de vruchtbaarheid van de bodem. 'Met biologische landbouw ben je in staat die bodem steeds beter te maken. Het beleid naar kringlooplandbouw kan een stap in de goede richting zijn, maar dat moet ingevuld worden. Daar hebben we met onze ervaring in de biologisch-dynamische landbouw wat te bieden.'

Multifunctioneel

Van IJzendoorn startte in 1981 landbouwbedrijf Zonnehoeve in de toen nog 'maagdelijke' polder. Inmiddels is dat uitgegroeid tot een multifunctioneel bedrijf met akkerbouw, veeteelt, een stoeterij, een bakkerij en opvang van jongeren en jong volwassenen. De leiding van het bedrijf is overgedragen aan een groep jonge ondernemers.

De jaardag markeerde ook het einde van de tweede en laatste termijn van Van IJzendoorn als voorzitter van de BD-Vereniging. Als afscheidscadeau bood de BD-Vereniging hem aan om zijn visie op landbouw en landbouwbeleid op schrift te stellen en als brochure uit te geven. 'Het is mooi zo'n stok achter de deur,' reageerde Van IJzendoorn. 'Dat schrijven is iets waar ik al heel lang een begin mee wilde maken.' Van IJzendoorn van IJzendoorn wordt als voorzitter opgevolgd door Maria Inckmann van Gaalen, boerin en kaasmaakster op boerderij Noorderlicht in Noordeloos.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  21° / 9°
  10 %
 • Zaterdag
  23° / 13°
  35 %
 • Zondag
  25° / 16°
  40 %
Meer weer