Rhino+in+de+buurt+van+Zutphen
Nieuws
© pixabay

Rhino in de buurt van Zutphen

Op een locatie in de omgeving van Zutphen is de neurologische vorm van rhinopneunomie vastgesteld. Een paard vertoont verschijnselen van ataxie, de andere paarden op deze stal vertonen geen problemen.

Dat meldt de Sectorraad Paarden. De Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) heeft na onderzoek bevestigd dat het op deze locatie gaat om rhinopneumonie (EHV1), een virusinfectie die zich kan uiten in de vorm van verkoudheidsverschijnselen, abortus en/of neurologische verschijnselen.

Rhinopneumonie is een veel voorkomende ziekte in Europa. Jaarlijks steekt de neurologische vorm ook wel ergens de kop op. Vaccineren helpt om de infectiedruk in de paardenpopulatie te verminderen, maar beschermt niet direct tegen de neurologische vorm.

Het voorkomen van direct contact tussen besmette paarden is een belangrijke preventieve maatregel. Besmetting van paarden vindt plaats via de luchtwegen en het virus kan ook worden overgedragen door de mens via kleding en handen.

Geen contact met andere paarden

De op de getroffen stal aanwezige paarden hebben in de afgelopen anderhalve maand geen contact gehad met andere paarden en mogen de locatie de komende weken niet verlaten. Ook worden er geen paarden van buiten toegelaten. De paarden staan onder dagelijkse controle van een dierenarts.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  15° / 6°
  20 %
 • Dinsdag
  17° / 12°
  60 %
 • Woensdag
  18° / 15°
  60 %
Meer weer