Paarden Oostvaardersplassen op weg naar Wit-Rusland

Het transport van de eerste van in totaal 150 konikpaarden uit de Oostvaardersplassen naar Wit-Rusland is vrijdagochtend begonnen. Dat meldt Staatsbosbeheer.

Paarden+Oostvaardersplassen+op+weg+naar+Wit%2DRusland
© eigen foto

Het transport stond gepland voor half juli, maar liep vertraging op omdat afstemming tussen verschillende Wit-Russische ministeries meer tijd vergde. Deze week heeft Staatsbosbeheer echter de definitieve importvergunning vanuit Wit-Rusland ontvangen.


De eerste vijftig dieren zijn inmiddels onderweg naar natuurgebied Republican Landscape Reserve Naliboksky. Ze zijn per familiegroep de vrachtwagen ingegaan, schrijft boswachter Mikal Folkertsma in een blog. Vrijdagochtend vroeg is begonnen met het transport, om ervoor te zorgen dat de dieren zaterdagochtend op hun bestemming aankomen 'en zo bij daglicht lang tijd hebben om hun nieuwe leefgebied te kunnen verkennen'.

Quarantaine

De paarden gaan in Wit-Rusland weer in quarantaine. Daardoor kunnen ze ook wennen aan hun nieuwe leefgebied, meldt de boswachter. Het natuurgebied waar ze naartoe gaan, is het grootste bosgebied van Wit-Rusland en beslaat in totaal 240.000 hectare.

Provinciale Staten van Flevoland besloten vorig jaar het aantal konikpaarden in de Oostvaardersplassen terug te brengen tot 450, wat met deze verhuizing wordt gerealiseerd. De dieren moeten weg uit het natuurgebied, omdat er te veel grote grazers rondlopen. Om die reden moesten ook ruim 1800 edelherten worden afgeschoten. In het voorjaar is een groep paarden gevangen en in een vangweide geplaatst.

Hittegolf

Actievoerders maken al lange tijd bezwaar tegen hoe wordt omgegaan met de dieren in het gebied. Tijdens de winter zouden de dieren voedsel tekort komen. Tijdens de recente hittegolf zeiden critici dat de konikpaarden in de vangweide zonder beschutting in de zon stonden. Maar Staatsbosbeheer en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit zeiden dat het goed ging met de paarden.

De overige konikpaarden, ongeveer honderd, worden de komende weken naar Wit-Rusland gebracht. In maart verhuisde al een groep van 29 paarden vanuit de Oostvaardersplassen naar natuurgebied Atapuerca in Spanje.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer