Opnieuw+West+Nijl%2Dvirus+in+Duitsland
Nieuws
© pixabay

Opnieuw West Nijl-virus in Duitsland

Het West Nijl-virus is ook dit jaar in Duitsland bevestigd. De getroffen pony in Sachsen is nooit buiten Duitsland geweest. Dat betekent dat het virus, dat ook mensen kan besmetten, door een mug is verspreid.

Dat houdt ook in dat in Duitsland aanwezige muggen deze virusziekte kunnen verspreiden, meldt de Universiteit van Utrecht. Vrijdag werd de ziekte bij de pony vastgesteld. Het dier vertoonde uitgebreide neurologische verschijnselen. Ook vorig jaar werd de ziekte bij een paard gevonden. Verder is de ziekte bij een aantal vogels gevonden, waaronder uilen.

Een infectie met het West Nijl-virus kan bij paarden en mensen volledig ongemerkt verlopen. De infectie kan ook wat griepachtige symptomen geven: sloomheid, slecht of niet eten en een wat verhoogde lichaamstemperatuur: 38.6 tot- 39.4 graden Celsius.

Zenuwverschijnselen

Bij ongeveer een derde deel van de klinisch besmette paarden treden zenuwverschijnselen op. Daarbij gaat het om spiertrillingen, ataxie, verlammingen, rare vage kreupelheid en/of veranderingen in het gedrag. Rustige paarden kunnen heel lastig worden en lastige paarden heel rustig.

In het ernstigste geval kunnen de paarden ook niet meer staan en sterven of moeten worden geëuthanaseerd. Deze symptomen lijken deels op die van de neurologische vorm van rhinopneumonie (EHV-1), maar de twee aandoeningen zijn voor een dierenarts doorgaans wel te onderscheiden.

Muggen

Besmette muggen kunnen de aandoening ook op mensen overbrengen en daarom is het belangrijk om te weten of er besmette muggen voorkomen in Nederland. Paarden met een West Nijl-infectie zijn zelf geen besmettingsbron voor andere dieren of mensen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  9° / 5°
  80 %
 • Zaterdag
  2° / -3°
  20 %
 • Zondag
  3° / -5°
  10 %
Meer weer