Paardenvleesfraudeur opgepakt in Spaanse badplaats

Vleeshandelaar Jan Fase is eind juli gearresteerd in zijn woonplaats Calpe in Spanje. Hij werd in april in Parijs bij verstek veroordeeld tot een celstraf van twee jaar wegens georganiseerde (vlees)fraude en valsheid in geschrifte.

Paardenvleesfraudeur+opgepakt+in+Spaanse+badplaats
© Vidiphoto

Fase kreeg ook een beroepsverbod opgelegd, waardoor hij professioneel niet meer actief mag zijn in Frankrijk. Dat schrijft de Spaanse krant El Pais. De beruchte Nederlandse vleeshandelaar leidde een grote internationale bende van vleesfraudeurs. Dat deed hij vanuit de Spaanse provincie Alicante. Fasen, een 68-jarige Nederlander, verhuisde de afgelopen jaren door Europa en liet een spoor van fraude en schandalen achter. Dat hield altijd verband met paardenvlees.


De grootscheepse fraude begon in 2013, toen in Ierland paardenvlees werd ontdekt in hamburgers en kant-en-klare lasagnes die alleen rundvlees hadden mogen bevatten. Met het paardenvlees, dat niet voor menselijke consumptie geschikt was, bleek te zijn gerommeld. Zo bleken identificatiechips van dieren vervalst en met documenten geknoeid. De dieren werden onder erbarmelijke omstandigheden gehouden.

Halal geslacht rundvlees

Fase is in Nederland al eens veroordeeld, omdat hij goedkoop paardenvlees verkocht als duur halal geslacht rundvlees. De criminele winst die hij daarmee maakte, werd becijferd op 2,6 miljoen euro. Zijn bedrijf Draap (het omgekeerde van paard) werd in 2013 ook in verband gebracht met een groot Europees paardenvleesschandaal. In diverse Europese landen werd destijds paardenvlees gevonden in maaltijden met rundvlees op het etiket.

Fasen moet nu dus terechtstaan voor een gelijksoortig schandaal dat in 2017 in Spanje werd ontdekt. Hij wordt ervan beschuldigd een bende geleid te hebben die in heel Europa paardenvlees verkocht dat niet geschikt was voor menselijke consumptie. In totaal zijn 65 personen opgepakt in de zaak, onder wie veehouders, slachthuiseigenaars en dierenartsen. De Nederlander was vrij op borg in afwachting van zijn proces in Spanje.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  22° / 13°
  30 %
 • Dinsdag
  24° / 12°
  5 %
 • Woensdag
  26° / 16°
  5 %
Meer weer