Interesse in teelt van sorghum groeit

Langzaam maar zeker groeit het aantal veehouders dat sorghum zaait. Een sterk punt is de beworteling die storende lagen doorbreekt en efficiënt omgaat met voedingsstoffen. Het gewas zou een alternatief kunnen worden voor mais, nu provincie Noord-Brabant dat gewas in de beklaagdenbank heeft gezet.

Interesse+in+teelt+van+sorghum+groeit
© Daan Bressers

Rundveehouder Frank Mijs uit Bladel zaaide vorig jaar 1,5 hectare sorghum, als proef. Dit jaar wil hij waarschijnlijk 4 hectare zaaien. Mijs startte met sorghum om drie redenen. Als eerste de sterke beworteling, die door storende lagen heen tot een meter diep kan groeien. Als tweede de voeropbrengst, die zou kunnen concurreren met mais. Bovendien zorgt het gewas voor een ruimere vruchtwisseling.

Die voordelen kwamen er vorig jaar niet helemaal uit. Dat kwam ook doordat de veehouder het gewas voor het eerst teelde en er in Nederlands nauwelijks teeltkennis over was.

Voederwaarde

Mijs is goed te spreken over de voederwaarde. Hij voerde tot vorige week acht weken ruim 4 kilo drogestofsorghum per koe per dag op een rantsoen van 10 kilo drogestofmais. De sorghum kwam in de plek van 4,5 kilo mais. Toen de veehouder stopte met sorghum, daalde het vetpercentage van de melk van 4,41 naar 3,90. Het eiwitpercentage bleef nagenoeg onveranderd en het aantal kilo's melk lag iets hoger. 'Vooral het effect op het vetpercentage valt op. Met een andere krachtvoersamenstelling is er nog meer uit te halen.'

De mest is heel stevig en er is minder pensverzuring

Frank Mijs, melkveehouder in Bladel

De ondernemer noemt nog een voordeel: een betere gezondheid. 'De mest is heel stevig en er is minder pensverzuring. Dat effect is dusdanig groot dat het de iets mindere voederwaarde compenseert.' Per saldo is hij positief over het gewas, al voegt hij er gelijk aan toe dat dit slechts is op basis van één jaar teelt en acht weken voeren.

Begeleiding

Daan Bressers van VisscherHolland begeleidt de teelt bij Mijs. Hij adviseerde voor het eerst veehouder Leo Hooijen in Lage Mierde om sorghum te zaaien. Die heeft een perceel langs het riviertje de Raamloop dat regelmatig onderloopt. Alle zuurstof was uit de grond die zo hard was als een bikkel.

Daarop besloten Hooijen en Bressers om er in 2016 sorghum te zaaien, niet om te oogsten, maar puur vanwege de sterke beworteling, om de grond open te maken en een betere structuur te krijgen. Maar kort na het zaaien volgde de hevige regenval waar heel oostelijk Brabant door werd getroffen. Het perceel stond meer dan een week blank.

Kalkammonsalpeter

Bressers: 'Wij dachten dat het gewas was opgegeven.' Maar het was toch niet om te oogsten, dus overlegde hij met Hooijen om maar te kijken wat het zou worden. Een week erna stond het opnieuw blank. Bressers adviseerde besloot om er wat kalkammonsalpeter (KAS) op te strooien om de weggespoelde mineralen te compenseren en tot zijn verrassing oogstte Hooijen eind oktober een goed ontwikkeld gewas.

Tot dan was het onbekend dat sorghum niet alleen sterk is onder droge omstandigheden, maar juist ook onder natte omstandigheden kan presteren. In beide situaties is dat dankzij de sterke en fijnmazige beworteling.

Nieuwe manier

Hooijen zaait dit jaar opnieuw sorghum. Weer in nauw overleg met Bressers, maar nu op een nieuwe manier. Hij zaait het door in een mengsel dat eerst in mei wordt geoogst. Dan oogst hij de sorghum voor half augustus, als het gewas zo'n 1,5 meter hoog is. Daarna kan er mest op en eind september oogst hij opnieuw sorghum van 1,5 meter.

Bressers begeleidt dit jaar tien veehouders die sorghum zaaien. Hij noemt een manier om het meeste profijt te hebben van het gewas, namelijk door het rondom mais te zaaien. De sterke beworteling kan dan de kopakkers doorbreken, waar de meeste verdichting optreedt.

Veel structuur

Bovendien kan de sorghum dan het eerst worden geoogst, zodat het gewas onder in de maiskuil komt. Dat is beter omdat het product veel structuur heeft en handig omdat het maissappen kan opvangen.

Bressers ziet nog veel mogelijkheden om de sterke kanten van het gewas te benutten. Hij hoopt alleen wel dat zaadfirma's wat toeschietelijker worden om het zaad beschikbaar te stellen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 11°
  20 %
 • Maandag
  20° / 11°
  45 %
 • Dinsdag
  23° / 11°
  20 %
Meer weer